Aaltoilevaa väriterapiaa

PAIMIOTAITETTU Page 17.jpg

Paimion parantolassa vietetyn kuvauspäivän jälkeen kuvausryhmämme oli täynnä väriä, valoa ja energiaa! 

Vuonna 1933 valmistunutta Paimion parantolaa pidetään Alvar Aallon mestariteoksena. Aalto suunnitteli parantolan tuberkuloosi potilaille aikana, jolloin taudille ei ollut muuta hoitokeinoa kuin raitis ilma ja valo. Tästä syystä parantola nousi vehreän mäntymetsän keskelle ja Aalto sijoitti sen eri toiminnot omiin siipiinsä siten, että potilaat kirjaimellisesti kylpivät auringonvalossa koko päivän. Ja koska parantola suunniteltiin kokonaisvaltaiseksi parantavaksi instrumentiksi, on siellä käytetyt värit myös tärkeässa roolissa. 

Toppi, Issey Miyake 435 e, Annkai. Väljät denim housut Isabel Marant 490 e, Stockmann. Canvas nilkkurit 199 e, Vamsko.

Toppi, Issey Miyake 435 e, Annkai. Väljät denim housut Isabel Marant 490 e, Stockmann. Canvas nilkkurit 199 e, Vamsko.


Aino ja Alvar Aalto suunnittelivat myös parantolan valaisimet ja huonekalut, joista suurin osa päätyi vuonna 1935 perustetun Artekin sarjatuotantoon. Yksi ikonisimmista on varmasti aaltoileva Paimio-tuoli, jonka selkänojan muodon ajateltiin helpottavan potilaan hengittämistä. Tuberkuloosi tarttui bakteerien välityksellä ja tästä syystä suunnittelussa tuli välttää teräviä, vaikeasti putsattavia kulmia. 

Paimion parantolasta tuli puu- ja vanerihuonekalujenkokeiluhanke, jossa Aallot yhdessä puuseppä Otto Korhosen kanssa kehittelivät uudenlaisia valmistusmenetelmiä. Siten syntyi useita malleja, joista kehkeytyi 1935 perustetun Oy Artek Ab:n keskeisiä …

Paimion parantolasta tuli puu- ja vanerihuonekalujenkokeiluhanke, jossa Aallot yhdessä puuseppä Otto Korhosen kanssa kehittelivät uudenlaisia valmistusmenetelmiä. Siten syntyi useita malleja, joista kehkeytyi 1935 perustetun Oy Artek Ab:n keskeisiä tuotteita, joista kuuluisin taitaa olla tämä Paimio-nojatuoli, joka on edelleen tuotannossa. Alkuperäisiä Paimio-tuoleja on parantolassa jäljellä enää tämä yksi kappale.

Syksyllä 2020 perustettiin valtion tuella Paimion parantolan säätiö ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri luovutti parantolan rakennukset ja irtaimiston säätiölle. Nyt helmikuussa opetus- ja kulttuuriministeriö päätti esittää Alvar Aallon arkkitehtuuria Unescon maailmanperintölistalle. Kyse on yli kymmenen Aallon suunnitteleman kotimaisen kohteen kokonaisuudesta johon myös Paimion parantola kuuluu. Unescon maailmanperintölistalle pääsy ei pelkästään takaisi jatkuvaa turistivirtaa Paimioon vaan auttaisi myös kansainvälisen rahoituksen hankkimisessa, joka on parantolan pyörittämisen kannalta elinehto. Listalle pääsyyn, tarvitaan vielä merkittävää kansainvälistä lobbausta, kotimaista tutkimustyötä sekä rahoitusta. Optimistisimman aikataulun mukaan se tulee tapahtumaan aikaisintaan vuonna 2026.

Mäntymetsän raikkaan ilman ajateltiin helpottavan tuberkuloosin oireita ja siksi parantolaa ympäröivä luonto on kiinteä osa koko parantola-kokemusta.Takki JNBY 889 e, Annkai. Alla kevyt untuvatakki Save the Duck 189 e, Stockmann. Treenitoppi 5,95 e,…

Mäntymetsän raikkaan ilman ajateltiin helpottavan tuberkuloosin oireita ja siksi parantolaa ympäröivä luonto on kiinteä osa koko parantola-kokemusta.Takki JNBY 889 e, Annkai. Alla kevyt untuvatakki Save the Duck 189 e, Stockmann. Treenitoppi 5,95 e, Zara ja leveälahkeiset housut, ( 50% camelwool, 50% silk) 469 e, Max Mara Helsinki. Keltaiset lenkkarit 109,99 e, Superdry.

Parantola avataan yleisölle tänä kesänä ja sen aukioloajat tulevat olemaan samat kuin museoilla, eli tiistaista sunnuntaihin. Rakennukseen avataan kahvila ja sitä ympäröivään metsään luontopolku. Yöpyminen parantolassa saattaa olla mahdollista jo loppuvuodesta. Parantolassa tullaan myös järjestämään kursseja ja tavoitteena on, että siitä kasvaisi kansainvälinen kohtauspaikka eri aloja ja eri taustoja edustaville ihmisille, jotka voivat kokea, kaiken muun ohella, arkkitehtuurin ja luonnon parantavan voiman!

Paimion parantola toimi sairaalana aina vuoteen 2015 asti. Huoneista löytyy vielä merkkejä eri vuosikymmeniltä. Toppi 410 e ja hame 645 e, molemmat Issey Miyake, Annkai. Pliseerattu keinonahkahame 139 e DKNY, Stockmann. 

Paimion parantola toimi sairaalana aina vuoteen 2015 asti. Huoneista löytyy vielä merkkejä eri vuosikymmeniltä. Toppi 410 e ja hame 645 e, molemmat Issey Miyake, Annkai. Pliseerattu keinonahkahame 139 e DKNY, Stockmann

PAIMIOTAITETTU Page 27.jpg
Potilaita makuutettiin etelään suunnatulla kattoterassilla useita kertoja päivässä–myös talvella. Asu Mert Otsamo tiedustelut mert.otsamo@gmail.com Sandaalit 139 e Copenhagen Studio, Asuna.

Potilaita makuutettiin etelään suunnatulla kattoterassilla useita kertoja päivässä–myös talvella. Asu Mert Otsamo tiedustelut mert.otsamo@gmail.com Sandaalit 139 e Copenhagen Studio, Asuna.

Trenssi 389 e, SAIMA. Trenssi on saatavana kahdessa eri helma –ja hiha pituudessa. Saiman vaatteita valmistetaan kysynnän mukaan. Toimitusaika 14 päivää. Trenssin alla Issey Miyaken toppi 435 e, Annkai ja väljät denim housut 490 e Isabel Marant, Sto…

Trenssi 389 e, SAIMA. Trenssi on saatavana kahdessa eri helma –ja hiha pituudessa. Saiman vaatteita valmistetaan kysynnän mukaan. Toimitusaika 14 päivää. Trenssin alla Issey Miyaken toppi 435 e, Annkai ja väljät denim housut 490 e Isabel Marant, Stockmann. Canvas nilkkurit 199 e, Vamsko ja keinonahkalippis 14,99 e, Lindex.

Rakennuksen sisätilojen värityksen Aalto suunnitteli yhdessä koristetaiteilija Eino Kaurian kanssa. Toisen kerroksen lukuhuoneen tiloihin palautettiin alkuperäiset värit vuoden 2000 remontissa. Käsityönä Helsingissä valmistettu mohairneule…

Rakennuksen sisätilojen värityksen Aalto suunnitteli yhdessä koristetaiteilija Eino Kaurian kanssa. Toisen kerroksen lukuhuoneen tiloihin palautettiin alkuperäiset värit vuoden 2000 remontissa. Käsityönä Helsingissä valmistettu mohairneulehaalari Anniliina.S. Tiedustelut Liike. Valkoinen neuloshattu 35 e, & Other Stories ja valkoiset canvas nilkkurit, joiden vuori on nahkaa 179 e, Copenhagen Studio, Asuna.

Paimion parantolan ruokasali kylpee valossa.Ennen rokotusten ja antibioottien keksimistä tuberkuloosia hoidettiin ennen kaikkea hyvän hygienian, raikkaan hengitysilman ja valohoidon avulla. Hygieenia syistä myös ruokasalin lamput ovat piil…

Paimion parantolan ruokasali kylpee valossa.Ennen rokotusten ja antibioottien keksimistä tuberkuloosia hoidettiin ennen kaikkea hyvän hygienian, raikkaan hengitysilman ja valohoidon avulla. Hygieenia syistä myös ruokasalin lamput ovat piilossa lasikuvun alla. Parantolan sisätilojen valaisimet valmisti taidetakomo Oy Taito Ab, jota johti muotoilija Paavo Tynell.

Parantolan keltainen lattia on energinen yksityiskohta, joka jatkuu ala-aulasta portaikon kautta aina ylimpään kerrokseen asti. Porrasaskeleet ovat tavallista matalammat jotta potilaiden oli helpompi kulkea niissä. Neuletoppi 315 e ja hame 465 …

Parantolan keltainen lattia on energinen yksityiskohta, joka jatkuu ala-aulasta portaikon kautta aina ylimpään kerrokseen asti. Porrasaskeleet ovat tavallista matalammat jotta potilaiden oli helpompi kulkea niissä. Neuletoppi 315 e ja hame 465 e, molemmat Christian Wijnants, Asuna. Hattu 89 e, KN Kati Niemi. Vyö K&K Vintage tied. Klara Kivilahti 0400 55 55 05.

Issey Miyaken mekko, jonka voi pukea päälle monella eri tavalla 1 500e, Annkai. Mekon alla treenitoppi 12,99 e ja leggingsit 19,99 e, molemmat H&M. Canvas nilkkurit 199 e, Vamsko.

Issey Miyaken mekko, jonka voi pukea päälle monella eri tavalla 1 500e, Annkai. Mekon alla treenitoppi 12,99 e ja leggingsit 19,99 e, molemmat H&M. Canvas nilkkurit 199 e, Vamsko.

3.jpg
Toppi 410 e ja hame 645 e, molemmat Issey Miyake, Annkai. Pliseerattu keinonahkahame 139 e DKNY, Stockmann. Reebokin punaiset lenkkarit Bolton Socks Unisex 249 e ja Voguen polvisukat 9,95 e, myös Stockmann.

Toppi 410 e ja hame 645 e, molemmat Issey Miyake, Annkai. Pliseerattu keinonahkahame 139 e DKNY, Stockmann. Reebokin punaiset lenkkarit Bolton Socks Unisex 249 e ja Voguen polvisukat 9,95 e, myös Stockmann.

Issey Miyaken toppi 435 e, Annkai.

Issey Miyaken toppi 435 e, Annkai.

Viitta Mert Otsamo tied mert.otsamo@gmail.com. Alla sähkönsininen treenitoppi 29,99 e ja leggingsit 49,99 e, molemmat Superdry. Samansävyiset platform sandaalit 109,90 e, Unisa. 

Viitta Mert Otsamo tied mert.otsamo@gmail.com. Alla sähkönsininen treenitoppi 29,99 e ja leggingsit 49,99 e, molemmat Superdry. Samansävyiset platform sandaalit 109,90 e, Unisa

Kuvat Kanerva Mantila

Malli Anni Hintsanen / Brand Model Management

Meikki ja hiukset Leena Waggoner

Konsepti, stailaus ja tekstit Mila Pentti

Mile-Style