Kulttuurimatka Vantaalle

Yksihihainen pitsipaita 590 eur The FNRM, The Finnish National Romance Museum, Liike. Dustyn käsin aplikoitu uniikki Team Greta liivi (koko M) on vuokrattavissa Liikkeestä. Sen viikkovuokra on 70 eur ja OVH 700 eur. Valkoiset väljät denim housut Isabel Marant 450 e, Stockmann. Keltainen baskeri, Zara

Laila Pullisen Nissbackan kartanon maille luoma veistospuisto ja kotimuseo on henkeäsalpaava kokonaistaideteos. Veistospuisto avattiin Lailan toimesta vuonna 1985 ja kotimuseo Lailan pojan Jeanin toimesta nyt kesällä 2021.

Salli ajan seisahtaa

Veistospuisto rakentui Lailan (1933-2015) ja aviomiehen, neurologi Carl-Magnus Ramsayn, (1943-94) ideoimana entisen Nissbackan kartanon jäljellä oleville maille. Laila koki, että ulkoilmassa veistokset tulivat esiin hänen tarkoittamallaan tavalla. Tosin veistospuiston perustamiseen oli myös toinen erittäin painava syy. Ramsayn suvun maiden käyttötarkoitusta oli muutettava jotta alue saatiin suojattua, koska Vantaan kaupunki uhkasi kaavoittaa kartanon maat. Kyseessä oli Carl-Magnuksen lapsuudenkoti (joka oli ollut suvun hallussa vuodesta 1895) ja jonka päärakennus oli tuhoutunut palossa vuonna 1936. Ramsayn pääasiallisena motiivina Nissbackan suojelemisessa oli säilyttää vanha vantaalainen kulttuurimaisema, jonka kautta uudet asukkaat pystyisivät kiinnittymään alueen historiaan. And he nailed it! Hieno kulttuuriteko!

Entinen viljamakasiini toimii nyt galleriana.

Yksityiskohta kotimuseon olohuoneesta

Lailan ja Carl-Magnuksen poika, Jean Ramsay, asuu edelleen lapsuuden kotinsa yläkerrassa vaimonsa Petra Piitulainen-Ramsayn kanssa, joka myös osallistuu kotimuseon ja veistospuiston pyörittämiseen. 

Jean Ramsay ja Petra Piitulainen-Ramsay

Pihan 23 veistoksen ja kotimuseon lisäksi näyttelyrakennuksena pienemmille teoksille toimii entinen kolmikerroksinen viljamakasiini,  joka valmistui vuonna 1912 ja joka on rakennettu kartanon pelloilta löytyneistä kivistä. Myös entinen navetta- ja tallirakennus, joka muutettiin aikoinaan Lailan ateljeeksi, on auki yleisölle.

Valoisasta ateljeesta löytyy Laila Pullisen tekemiä muotteja ja keskeneräisiä teoksia. Taustalla räjäytystekniikalla syntynyt ‘Kupari-Nike’ (1966), Samothraken Niken mukaan.

Kevään 2021 Aalto Yliopiston näytöksessä nähtiin Anna Semin suunnittelemia asuja joita yhdisti puusta taivutellut yksityiskohdat. Linkki näytökseen ja malliston kuviin tästä Anna Semin suunnitteleman hameen alla Noven vaaleanharmaat mokkanahka leggingsit 898 eur, Annkai. Neuleliivi 450 eur Isabel Marant, Stockmann. Mohairpipo 75 eur, Marita Huurinainen. Kumisaappaat 199,95 eur Pavement, Zio.

Luonnon liikkeen merkitys

Vuodenaikojen ja kellonaikojen vaihtelut tuovat esiin alati uusia piirteitä veistoksissa ja haaveena onkin, että Nissbacka, voisi olla auki myös talvisin.

 ’Valo oli äidin pääasiallinen materiaali’, toteaa Jean Ramsay, mikä on helppo uskoa kun seisoo valoa tulvivassa ateljeessa. Pronssiset teokset tummuvat ajan myötä joten Jeanin yhtenä tehtävänä on kiillottaa niitä. ’Kun kiillotan veistoksia, tunnen äitini läsnäolon. Toistan hänen luomaansa muotoa. Muistan kuinka hän itse silitti niitä hellyydellä.  Siinä missä muiden äidit tuoksuivat pullalle omani tuoksui metallipölylle!’

Ksenia ja Laila Pullisen teos Jeanne d’Arctic (1970).

Hanna Sarénin lierihattu 295 eur, éNHats, jonka alla Klaus Haapaniemen silkkihuivi 255 eur. Ruudullisen jakun pintaan on kiinnitetty pieniä kullansävyisiä riipuksia 1 090 eur, The FNRM, Liike. Jakun alla on Klaus Haapaniemen silkkinen röyhelöpaita 360 eur. Klaus Haapaniemen liike, jossa on kattava valikoima myös suunnittelijan sisustustuotteita, löytyy nykyään Kämp Gallerian yläkerrasta missä sijaitsee myös Hanna Sarénin hattukauppa éNHats.

Ksenia ja Laila Pullisen teos Arktinen Afrodite (1970)

Lyhyt jakku 1 090 eur ja ylipitkät housut 970 eur, The FNRM. Liike. Molempiin on kiinnitetty kullansävyisiä riipuksia. Silkkinen röyhelöpaita 360 eur, jänis rintaneula 129 eur ja hiuksiin kiinnitetty silkkihuivi 255 eur, Klaus Haapaniemi. Lierihattu 295 eur, éNHats.

Jos moninaisista, museon pyörittämiseen liittyvistä tehtävistä jää omaa aikaa, rentoutuu Petra viljelemällä hyötykasveja ja Jean soittamalla kitaraa, tai tarkemmin kitaroita, joiden kotelot ovat pitkässä rivissä alakerran flyygelin kupeessa. 

Christian Wijnants  nilkkapituinen neulemekko 675 eur, Asuna.

Kuvan tummansininen hupullinen villakangastakki,  jonka vyöhön on kiinnitetty pieni laukku samasta materiaalista, on tämän syksyn vainio.seitsonen mallistoa, 490 eur, Liike. Takki on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Alla The FNRM täyspitkä hihaton mekko, jossa on yhdistetty, pitsiä, tylliä ja ruutukangasta 1 380 eur, Liike. Takin hihojen alta pilkottaa Marimekon pitkähihainen klassikko tasaraitapaita 85 eur, Stockmann. Pipo, joka pitää myös korvat lämpiminä Rundholz Black Label 95 eur, Asuna. Kumisaappaat Pavement 199,95 eur, Zio

Veistospuistosta ja kotimuseosta tuli virallisesti museo tämän vuoden alussa ja ensimmäinen kesä oli valtava yleisömenestys. Museoituminen ja paikkojen entisöinti pitää pariskunnan tällä hetkellä kiireisenä, mutta he ovat toiveikkaita, että tulevaisuudessa löytyy myös aikaa erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Laila Pullisen veistospuisto ja kotimuseo aukeaa yleisölle taas ensi kesänä

Lisää tietoa museosta löydät tästä.

Taustalla Tero Laaksosen Punainen Nike (2002). Maalaus oli Laila Pullisen 80-vuotislahja.

Villasekoite liivi 49,95 eur Zara, jonka alla on MaxMaran alpaca puuvillasekoitteinen neule, jossa on pyöreä kaula-aukko 169 eur. Keinonahasta ja läpikuultavista materiaaleista tilkkutäkinomaisesti kasatut housut 590 eur, The FNRM, Liike. Mohairpipo 75 eur, Marita Huurinainen.

Yksihihainen pitsipaita 590 eur The FNRM ja Dustyn käsin aplikoitu uniikki Team Greta liivi (koko M) on vuokrattavissa Liikkeestä. Sen viikkovuokra on 70 eur ja ovh 700 eur. Keltainen baskeri, Zara.

Yksityiskohta kotimuseon olohuoneesta.

Kuvat Nita Vera

Kuvausjärjestelyt ja teksti Mila Pentti

Meikki ja hiukset Leena Waggoner

Malli Ksenia Malkova / Paparazzi Model Management

Kaunis kiitos Jeanille ja Petralle vieraanvaraisuudesta!

Mile-Style