I AM BEAUTY by RIKU CAMPO

Unknown-1.jpeg

Kansainvälisesti arvostetun suomalaisen meikkitaiteilijan Riku Campon pitkäaikainen unelma toteutui vihdoin! Syyskuun 15 päivä julkaistaan Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa Rikun kauneuskirja I AM BEAUTY joka on suunnattu 40+ naisille. ”Idea modernimmasta kauneuskirjasta on muhinut päässäni jo vuosia. En vain löytänyt kirjalle kustantajaa Suomesta. Lopulta amerikkalainen Harper Collins ja HarperOne Books innostuivat aiheesta ja nyt kirja on valmis!” toteaa Riku. Yhteistyön lopputuloksesta voi nauttia kaikki naiset ympäri maailmaa, sillä kirjan voi tilata www.amazon.com, www.harpercollins.comwww.rikucampobeauty.com, sekä www.target.com nettikaupoista. Suomessa kirjan voi myös tilata Akateemisen Kirjakaupan kautta www.akateeminen.com

”Halusin I AM BEAUTY- kirjan avulla antaa yli 40-vuotiaille naisille sen huomion ja kunnian, jonka he ansaitsevat. Haluan myös rohkaista naisia olemaan ja näyttämään omalta itseltään. Iän ei tulisi määritellä tyyliä. Meistä aivan jokainen on ainutlaatuinen ja kaunis!” kiteyttää Riku.

milestyle-4-2.jpg

Kirjan 16 mallia ovat iältään 40-80 vuotiaita. Kirjassa on otettu huomioon kaikki mahdolliset ihonvärit, sekä eri tyylilajit, luonnollisesta meikistä glamour tyylin, sekä huippu muotiin. Riku myös haastatteli kirjaa varten New Yorkin arvostetuimpia ihotautilääkäreitä ja kosmetologeja ja näiden haastattelujen pohjalta kirjasta löytyy ihonhoito, sekä kasvojen hieronta ohjeita. Rikun omaksi tavaramerkiksi on vuosien saatossa muodostunut 10 minuutin kaunistava ja ihoa kirkastava kasvohieronta ennen meikkiä.

Kirjan tekemiseen meni yhteensä puolitoista vuotta

 ”Heti allekirjoitettuani kustannussopimuksen marraskuussa 2018 aloitin kirjan visuaalisen suunnittelun. Itse kuvaukset aloitimme newyorkilaisen kuvaajan Samantha Rappin kanssa helmikuun ensimmäisenä päivänä 2019 ja kuvasimme lähes tauotta viiden viikon ajan. Kuvausten jälkeen alkoi kuvien editointi, sekä kirjoitustyö kotona Santa Monicassa. 340 kuvan kuvankäsittelyyn meni noin 4 kuukautta ja sain tekstiosuudet valmiiksi ja editoitua syksyllä 2019. Saman vuoden marraskuussa kuvasimme kirjan kannen New Yorkissa. Vielä tämän vuoden kesäkuussa tein viimeiset korjaukset kirjaan. Eli sanoisin, että kirjan tekemiseen meni yhteensä noin puolitoista vuotta”, laskeskelee Riku ja lisää, ” tämä on urani suurin saavutus ja olen lopputuloksesta ja saamastani mahdollisuudesta äärimmäisen onnellinen! ”

Rikun koti Californian Santa Monicassa on alueelle tyypillinen 1930-luvun bungalow, joka sijaitsee lähellä rantaa. ”Rakastan asuntoani ja aamuisia kävelyhetkiä rannalla. Välillä minun on vaikea uskoa, että olen asunut täällä jo 19 vuotta! Suomea ja Helsinkiä on välillä ikävä. Paluu Suomeen saattaisi tulla kysymykseen, jos sieltä tulisi jokin houkutteleva työtarjous”, toteaa Riku salaperäisesti.

Ensi askeleet Los Angelesissa

 Riku sai ensi kosketuksen Los Angelesiin lomaillessaan siellä kesäkuussa 2000. ”Olimme New Yorkissa kuvaamassa Gloria-lehdelle syksyn muotia. Kuvausten jälkeen lensin lomalle Los Angelesiin. En ollut koskaan käynyt LA:ssa ja muistan, kuinka astuessani ulos lentokentän ovista näin huojuvat palmupuut. Silloin päätin, että haluan muuttaa Losiin! Loman aikana aloin vakavissani miettiä miten saisin työluvan maahan. Tulisin tarvitsemaan agentin.”

 ”Vuosituhannen vaihteessa Los Angelesissa oli kolme suurta agentuuria : Cloutier, Celestine ja Visages. Minulla oli työnäytekansio mukana ja sain järjestettyä tapaamiset kaikkiin kolmeen agentuuriin, joista kaksi käännytti minut jo ovella, koska kansiossani ei ollut julkkisten kuvia, Voguen kansikuvista puhumattakaan. Kolmannella kerralla onnisti. Visages toimiston agentti, islantilainen Bryndis Einersdottir, pyysi minua odottamaan aulassa hetken. Bryndis haki paikalle toimiston ranskalaisen omistajan Marysa Maslanslyn, jonka taustasta olin ottanut selvää jo ennen tapaamista. Tiesin, että Marysa edusti sen hetken kuuluisimpia valokuvaajia kuten Herb Rittsiä. Tapaamisemme päätteeksi Marysa totesi, että piti skandinaavisesta tavastani meikata ja, että Bryndis ottaisi työlupa-asiat hoitaakseen. Se päivä muutti elämäni suunnan ”, muistelee Riku.

milestyle-7.jpg

Onnistuneen tapaamisen jälkeen Riku palasi Suomeen odottamaan työlupa-asioiden selviämistä. Niitä odotellessa Riku löysi itsensä Ateenasta, IN-lehden kuvauksista. Matkan aikana hän tutustui Dimitra Deliouhun, legendaarisen mallitoimisto Agancen omistajan siskoon. Tämän kontaktin avulla Rikulle alkoi sadella työtarjouksia Kreikan muotilehdistä siinä määrin, että hän päätti asettua hetkellisesti Ateenaan. Ja koska työt samaan aikaan Suomessa jatkuivat, sukkuloi Riku kahden maan väliä. Kun työlupa Yhdysvaltoihin vihdoin myönnettiin, syksyllä 2001, huomasi Riku olevansa niin kiireinen, ja omalla tavallaan silloisen uransa huipulla, ettei lähdöstä meinannut tulla mitään. ” Vei tovin, ennen kuin uskalsin tehdä lähtöpäätöksen. Irtisanoin kaikki sopimukset, pakkasin tavarani ja muutin Los Angelesiin. Kollegat pitivät minua hulluna. Silloisen IN LOOK -muotilehden päätoimittaja Pia Hyöppinen os Parkkonen ja huippumalli Saimi Hoyer olivat ainoat tukijani ”, toteaa Riku kaksi sormea pystyssä.

Näin Pia muistelee Rikun lähtöä maailmalle:

”Olen aina ajatellut, että Rikun kokemus esiintyvänä taiteilijana vaikuttaa hänen ajatteluunsa ja töihinsä; ne ovat useimmiten kuin kuvaan pysäytettyjä esityksiä taustatarinoineen.

Rikulla on suuri rakkaussuhde menneisiin aikakausiin; hänen oma kädenjälkensä on harvinainen klassisen ja ultramodernin yhdistelmä.

Oli päivän selvää, että Rikun pitää saada kukoistaa ja tehdä sellaisia töitä, missä hänen kykynsä ja luovuutensa saa venyä äärirajoilleen. Rikun piti siis lähteä sinne, missä tämä on mahdollista, missä sellaista arvostetaan ja missä sille on tilaus – missä yksinkertaisesti on enemmän mahdollisuuksia.

Olin itse asunut Pariisissa ja tehnyt siellä journalistina töitä, joten tiesin, että ulkomaille lähteminen ja siellä töiden tekeminen ei ollut mikään taikatemppu. Totta kai Rikun piti lähteä! Kun hän pääsi New Yorkissa ja Losissa vauhtiin hän teki meille mm. IN LOOK -lehteen loistavia kansikuvia ja kauneus- ja muoti editorialeja. Niin ikävä kuin häntä minulla onkin, on ihanaa, että hän löysi paikkansa valtameren takaisessa kauneus- ja muotimaailmassa.

Kovaa duunia se on vaatinut, kyllä, mutta Riku on artisti, jonka pitää saada tehdä töitä – kuvaavaa on se kuinka korona-aikana, kun luonnollisesti kuvauksia on vähemmän, Riku on tehnyt nettiin erilaisia kauneus-juttuja. Ei hän osaa lepäillä ja odottaa, koska hänen seuraava beauty-kirjansa putkahtaa markkinoille.”

Saimi oli Pian kanssa samoilla linjoilla. Rikun tuli toteuttaa itseään siellä missä oli enemmän mahdollisuuksia:

”Olen niin ylpeä Rikusta ” , huudahtaa Saimi, ” tiedän kuinka paljon työtä, sinnikkyyttä ja uhrauksia menestys maailmalla on vaatinut! Tutustuin Rikuun kuvausten yhteydessä. Lopulta ystävyytemme syveni niin, että kun olin huolenpidon ja hoitojen tarpeessa Riku kutsui minut kotiinsa kylpyyn. Kylpyveteen oli sekoitettu Rikun rohtoja ja siellä sitten makasin kasvonaamio kasvoilla. Riku istui vierelläni WC pöntön päällä ja keskustelimme elämästä. Siihen aikaan meillä molemmilla meni melko lujaa, mutta Rikun luota lähtiessäni olin aina kuin uusi ihminen, taas valmis seuraavaan näytökseen tai kuvaukseen”, muistelee Saimi haikeana. 

”Työskennellessämme yhdessä oli päivän selvää, että Riku oli jo saavuttanut alallaan kaiken mitä Suomessa oli saavutettavissa. Näen Rikun ennen kaikkea taiteilijana, jonka piti saada suurempi yleisö. Toivoin, että muutkin kuin suomalaiset pääsisivät nauttimaan Rikun luomisvoiman erityisyydestä, mielikuvituksesta, kekseliäisyydestä ja positiivisesta hulluudesta. Jätin itse aikoinaan yliopisto-opinnot kesken ja lähdin maailmalle. Päätös, jota en ole katunut päivääkään. Elämä on kantanut eteenpäin. Joten kannustin myös Rikua lähtemään. Monta kertaa hän on ollut tulossa takaisin, mutta olen komentanut häntä pysymään siellä! Rikulla on niin paljon ideoita, ettei hänen ole hyvä jämähtää paikoilleen”, kiteyttää Saimi.

milestyle-5.jpg

Suomalainen sisu auttoi uralla eteenpäin

 ”Alku Los Angelesissa ei tietenkään ollut helppo. Jouduin aloittamaan kaiken alusta. Kilpailin kymmenien meikkaajien kanssa samoista töistä. Nöyränä, mutta itsevarmana etenin valitsemallani tiellä, päivä kerrallaan. Suomalaisesta sisusta oli paljon apua”, toteaa Riku.

 ”Nyt 19 vuoden yrittäjyyden jälkeen voin helpotuksekseni todeta, että olen vakiinnuttanut asemani meikkitaiteilija niin itä- kuin länsirannikolla ja työskentelen ympäri maailmaa! Tai siis työskentelin, ennen koronaa. Pandemia on muuttanut jonkin verran työskentelytapoja, mutta eteenpäin on mentävä”, tarkentaa Riku.

”Teen kuvauksia sellaisille asiakkaille, kuten Anthropologie, BHLDN, Tommy Bahama, GAP/ Athleta ja Nordstrom. Ennen pandemiaa kalenteri saattoi näyttää kutakuinkin tältä: ensin kuusi päivää Los Angelesissa kuvaamassa Athleta merkkiä, sitten Arizonaan ja Palm Springsiin kuvaamaan Tommy Bahamalle kuvia, jonka jälkeen pikainen käynti kotona, joka on pyhitetty pyykin pesulle ja tavaroiden purkamiselle ja pakkaamiselle. Seuraavaksi  Philadelphiaan kuvaamaan viikoksi BHLDN kuvia, josta junalla New Yorkiin kuvaamaan Glorian kauneutta ja siinä ohessa joitain muita lehtikuvauksia. New Yorkista lento Itävaltaan kuvaaman erästä urheiluvaatemerkkiä ja sieltä takaisin Santa Monicaan jälleen kerran pesemään pyykkiä ja pakkaamaan seuraavaa matkaa varten, määränpäänä Meksiko. Näin paperille kirjoitettuna työ tahti kuulostaa hektiseltä, ja sitä se on ollutkin, viimeiset 12 vuotta. Glamouria tässä työssä on ainoastaan se kun saan nukkua viiden tähden hotelleissa. Aamulla klo 05 kun malli astuu huoneeseen meikattavaksi alkaa taas arki ”, toteaa Riku.

Unknown-6.jpeg

RIKUN IKÄÄNTYVÄN NAISEN MEIKKIVINKIT MILE-STYLEN LUKIJOILLE:

- Muista jokapäiväinen ihonhoitorutiini!

-Käytä kevyttä, kosteuttavaa meikkivoidetta tai sävyttävää päivävoidetta ja concealeriä. Tämän yhdistelmän avulla saat ihon pienet virheet peittoon ja ihosi näyttää heti raikkaammalta.

- Käytä aina luomenpohjustusvoidetta silmämeikin alle. 

- Älä käytä puuteria! Jos ihosi kiiltää liikaa, käytä puuteria ainoastaan niihin kasvojen kohtiin, jossa kiiltoa ilmenee. Puuterointi vanhentaa ihoa.

- Käytä voidemaista poskipunaa. Sen avulla saat heti pienen lift-efektin kasvoille.

- Musta ripsiväri avaa silmät!

 - Kulmakarvoista olen montaa eri mieltä. Toisille meikatut kulmat antavat heti pienen kasvojen kohotuksen, kun taas toisia, ylimeikatut, liian tummalla kulmavärillä maalatut kulmat, vanhentavat. En ole tatuoitujen, enkä pigmentoitujen kulmien ystävä. Ne eivät koskaan näytä luonnollisilta vanhemmilla naisilla. Täytä mieluummin kulmat kulmavärillä tai käytä moderneja , suurempia silmälasikehyksiä, jolloin raamit ’istuvat kulmien päälle’ ! Hyvät silmälasikehykset ovat, kuin meikki kasvoilla. Niiden avulla saat heti uudenlaisen ilmeen. Ja suosi muitakin, kuin mustia kehyksiä! Värillisiä tai läpinäkyviä!

- Jos olet punaisten huulien ystävä, rajaa aina huulet ennen huulipunan levittämistä. 50+ naisilla tämä on enemmänkin jo sääntö. Huulten rajaus estää huulipunaa ’matkustamasta’ huulijuonteisiin.

- Älä kaihda värejä ! Silmämeikin ei aina tarvitse olla ruskea tai siniharmaa vaikka se sopiikin kaikille. Kokeile käyttää tummanvihreän, lilan tai tummansinisen eri sävyjä! Kaikki on kiinni persoonasta, pukeutumisesta ja hiustyylistä.


Teksti Mila Pentti

Kuvat Samantha Rapp

milestyle-3.jpg

“Sometimes makeup can be just as simple as lip balm on the cheeks and eyelids to highlight the face or it can be the most creative thing you can imagine… or anything in between. Be creative and try new styles. In the end of the day you will wash your face anyway.” 

-Riku Campo






Mile-Style