Suomi designin äiti

Antti Nurmesniemen suunnittelema chaise longue Vuokon kankaalla

Antti Nurmesniemen suunnittelema chaise longue Vuokon kankaalla

 En voi olla ajattelematta eilen keskuudestamme poistunutta Karl Lagerfeldia samalla, kun kirjoitan juttua Vuokko Eskolin-Nurmesniemestä (1930-). Heillä on vain pari vuotta ikäeroa. Karl palkattiin uudistamaan Chanel siinä missä Marimekon perustaja Armi Ratia palkkasi Vuokon luomaan Marimekolle uuden ilmeen. Molemmat saivat vapaat kädet ja aah, mitä ihanaa siitä syntyikään! Chanelin liikevaihto ylsi vuonna 2017 lähes 10 miljardiin euroon mikä merkitsee suuria voittoja Wertheimerin perheelle, jotka ovat yrityksen omistajia. Kasvua edelliseen vuoteen oli 11%.  Muotitalo Chanel kertoi tiistaina , että uudeksi pääsuunnitteliksi on valittu talon taiteellinen varajohtaja Virginie Viard. Viard on työskennellyt 30 vuotta Karlin rinnalla ja tuntee tämän ajatusmaailman läpikotaisin, eli riskejä ei oteta.

Suomessa tällaiset luvut kuulostavat täysin absurdeilta, vaikkakin mielestäni Vuokko on antanut maailmalle aivan yhtä paljon, siinä missä Gabrielle Coco Chanel ja Karl Lagerfeldkin. Kaikkea ei voi mitata rahassa. Selkeät ja graafiset kankaat, jotka Vuokko suunnitteli Marimekolle 50-luvulla, ovat vielä tänäkin päivänä se josta tunnistamme Marimekon. On erittäin harvinaista , että suunnittelija pystyy luomaan tuotteita, jotka ovat yhä 60-vuoden kuluttua myynnissä ja joihin törmää jatkuvasti katukuvassa puhumattakaan siitä inspiraatiosta jona ne ovat toimineet muille suunnittelijoille. Japanilainen suunnittelija Issey Miyake kutsui Vuokon tavatessaan häntä design äidikseen, mikä on erittäin ymmärrettävää, kun ajattelee molempien tuotantoa, jonka lähtökohtana on ollut ennenkaikkea muoto, ei muoti. Raf Simonsin Jil Sanderille suunnittelema kevään 2011 mallisto oli kuin oodi Vuokolle ja juuri viime viikolla törmäsin Martin Margielan tämän kevään malliston nahkamekkoon, joka oli leikattu pallon muotoon, yksi yhteen Vuokon 50-luvulla suunnitteleman mekon kanssa. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Mekko Vuokon Pyörre-kankaasta ja alla  Samujin  hihaton poolo.Kulosaaren ateljeekotia kannattelee 12 teräspylvästä jotka on jätetty näkyviin.

Mekko Vuokon Pyörre-kankaasta ja alla Samujin hihaton poolo.Kulosaaren ateljeekotia kannattelee 12 teräspylvästä jotka on jätetty näkyviin.

Vuonna -53, jolloin Vuokko aloitti työskentelyn Marimekolle, sodanjälkeinen Suomi oli muodin osalta autio ja tyhjä.Värit laahasivat ruskean ja harmaan sävyissä. Materiaaleista oli huutava pula, joten vaatteet oli purettu ja ommeltu uudelleen moneen kertaan. Ideoita käytiin hakemassa Pariisista, josta tuodut vaatteet purettiin ja kopioitiin. Sen ajan tyyli ikoneita olivat muun muassa Marilyn Monroe , Elizabeth Taylor ja Grace Kelly. 

Armi Ratia pyysi ensi alkuun Vuokkoa suunnittelmaan kankaita ja vasta sen jälkeen vaatteita. Vuokon kangaskuosit olivat isoja ja osittain siksi Vuokko poistatti suunnittelemistaan vaatteista kaikki laskokset, jolloin vaate mahtui mahdollisimman monelle ja kuosi pääsi oikeuksiinsa. ”Kangas on kokonaisuus, ei sitä voi silputa rikki , muuten koko puku menee pilalle. Tämä ajattelutapa ja isot väripinnat olivat antini maailmalle ja Marimekon syntyyn” on Vuokko todennut. Suoristamalla silhuetin Vuokko myös vapautti naiset kureliiveistä.

Vuokon oma idoli oli espanjalainen suunnittelija Balenciaga, jonka salonkinäytökseen hänen onnistui saada kutsu 50-luvulla, Pariisin vierailun aikana. Tämän kuultuani ymmärrän vielä paremmin Vuokon muotokieltä. Vuokko oli koulutukseltaan keraamikko, joten hänen tapansa lähestyä vaatetta oli muodon ei muodin kautta. ”Vaatteen pitää tuoda iloa kantajalleen,vaikka vaate on yksinkertainen, se ei saa olla tylsä. Näin siitä syntyy klassikko, joka jää elämään” toteaa Vuokko.

1.jpg

“Trendit eivät ole tärkeitä. Vain aika merkitsee”.

Saman aikaisesti, kun Marilyn Monroet ja Jayne Mansfieldit heiluttelivat lantioitaan, vapautti Vuokko naiset kureliiveistä ja vei Suomi designia ensimmäistä kertaa maailman kartalle yhdessä aviomiehensä Antti Nurmesniemen ja muun muassa Kaj Franckin, Tapio Wirkkalan ja Timo Sarpanevan kaltaisten suurten suomalaisten suunnittelijoiden kanssa. Elettiin Suomi designin kulta-aikaa ja Antti ja Vuokko olivat sen aikakauden voimakaksikko. ”Ei ole muotia, on vain aika, puhutaan muodista, mutta se on aikakausi, joka siinä puhuu. Aika synnyttää asian”, on Vuokko todennut.

”Haluan suunnitella klassikoita jotka kestävät aikaa”

Ateljeekodin suurista ikkunoista on suora näkymä merelle.

Ateljeekodin suurista ikkunoista on suora näkymä merelle.

Vuonna 1957 Vuokko suunnitteli Tapio Wirkkalalle Jokapoika-paidan, joka on yhä Marimekon tuotannossa ja kokenut nuorten keskuudessa uuden huipun kuuluen kesäisin eri festareiden vakiovarustukseen. Toinen tuote, joka on ollut tuotannossa Marimekon alkuajoista asti on kaikkien tuntema Iloinen takki, alkuperäiseltä nimeltään Kihlatasku, jonka Vuokko suunnitteli ollessaan kihloissa Antti Nurmesniemen kanssa. ” Ajattelin , että Antti laittaisi taskuun, piparin, karkin tai rakkauskirjeen. Timanttikin olisi ollut aika kiva! ” muistelee Vuokko.

Työskenneltyään Marimekolle seitsemän vuotta Vuokko perusti omaa nimeään kantavan yrityksen Vuokko Oy:n vuonna 1964. Myös Vuokko teki tuolloin, ajan henkeen kuuluvia kokeiluja keinokuiduilla, jotka kuitenkin päättyivät lyhyeen. Antti ja Vuokko viettivät kesät Porvoon saaristossa Emäsalossa, jossa säiliöalus ajoi karille kesällä 1968. Vuokko seurasi kuinka sotilaat pesivät lintuja ja ympäristöä raakaöljystä ja päätti siinä ja silloin lopettaa kokeilut polyesterilla, joka valmistetaan öljystä ja samaan hengen vetoon hän peruutti muovikassi tilauksen, jonka oli hetkeä aikaisemmin tehnyt. Vuokko on pysynyt vakaumuksessaan ja valmistaa vaatteita ainoastaan luonnonkuiduista ja ostokset saa käsittelemättömässä ruskeassa paperikassissa Vuokon logolla. Vaatteiden ajattomuuden lisäksi ekoloogisuus ja kestävyys ovat Vuokon sydäntä lähellä.

Jennyllä on jalassa  Marita Huurinaisen  Wave puukengät.

Jennyllä on jalassa Marita Huurinaisen Wave puukengät.

Vuokon liike sijaitsee nykyään Helsingissä, Korkeavuorenkadulla. Vaatteiden ja asusteiden lisäksi liikkeessä myydään Antti Nurmesniemen Wärtsilälle vuonna -57 suunnittelemaa Pehtoori kahvipannua ja hevosenkengän mallista puista saunajakkaraa, jonka Antti suunnitteli Palacen hotellin saunan sisustussuunnittelun yhteydessä vuonna -52. Liikkeessä saa, nykyisen mittapuun mukaan, erittäin yksilöllistä palvelua ja mitoituksia voi muuttaa tarpeen mukaan. Vuokon vaatteet ovat myös kestävyytensä ja ajattomuutensa ansiosta kysyttyjä käytettyjen vaatteiden markkinoilla. Kaikki Vuokon vaatteet valmistetaan Suomessa.

 Vuokolle myönnettiin taiteen akateemikon arvonimi vuonna 2007. Kun hän kysyi mitä arvonimi häneltä edellyttää todettiin hänelle : ”Ei mitään, olet jo tehnyt kaiken mahdollisen”.

2.jpg

Kuvatut vaatteet ovat kaikki Vuokon itsensä valitsemia ja lisätietoja niistä saa Vuokon liikkeestä:

Korkeavuorenkatu 4,
00150 Helsinki

Tel. 09 628 444

Aukioloajat :
ma-pe 11-17
la 11-15
su suljettu

Kuvasimme muotijutun Vuokon ja Antin kotona Kulosaaressa. Antti Nurmesniemi (1923-2003) suunnitteli aikoinaan ateljeetalon ja sen huonekalut pariskunnan kodiksi. Talo valmistui 1970 ja on ollut valmistumisestaan lähtien kansainvälisten suunnittelijoiden vierailun kohde. 

 

Teksti Mila Pentti

Kuvat Kanerva Mantila

Meikki ja hiukset Piia Hiltunen

Malli Jenny / Paparazzi Model Management

 

Lähteet Vuokon itsensä lisäksi: 

Ilta-Sanomat, Suvi Kerttulan artikkeli Kopiointi on säälittävää
YLE, Maan mainiot-sarjan jakso, jossa tutustutaan Vuokko Eskolin-Nurmesniemeen 
Miksi me kaikki rakastamme Vuokko Nurmesniemeä? Aritkkeli, joka ilmestyi Olivia lehdessä 2014.


Mile-Style