Fere, lisää luksusta Pohjoisesplanadille

_DSC3468.jpg

Miesten luksusbrändeihin erikoistunut Fere on muuttanut Eteläesplanadin varjoiselta puolelta Pohjoisesplanadin ytimeen. Muuton yhteydessä liike laajensi valikoimaansa, kattamaan myös naisten muotia. Naisille on tarjolla tämän kevään Pradan sekä Giorgio Armanin First line mallistot. Pradan kevään malleja saapuu liikkeeseen tiputellen aina maaliskuun loppuun asti.

Tällä hetkellä käydään kiivasta keskustelua Helsingin keskustan kivijalkakauppojen kohtalosta, joiden lopettamista olemme saaneet seurata, kuin domino rivin kaatumista, niin miten on mahdollista, että samanaikaisesti suomalaisomistuksessa oleva Fere laajentaa? Tämä oli ensimmäinen kysymys joka oli huulillani, kun lähdin tapaamaan yrityksen omistajaa Mervi Kärkkäistä. 

” Tällä hetkellä meidän liiketoiminnan näkökulmasta paras sijainti on ehdottomasti Pohjoisesplanadi. Markkinat polarisoituvat, jos haluat pärjätä tämän hetkisessä kilpailussa, joko myyt huokeaa halvalla tai sitten keskityt myymään korkealaatuisia luksustuotteita, jotka täyttävät kestävän kehityksen kriteerit, tarjoamalla jokaiselle asiakkaalle henkilökohtaista palvelua, joka on tämän hintaisia tuotteita myydessä ehdoton edellytys. Fere on myynyt jo 26 vuotta luksus tuotteita miehille Helsingin keskustassa, ilman merkittävää kilpailijaa koko maassa. Uskollisten asiakkaidemme ansiosta tulevaisuuden näkymämme ovat hyvät vaatealan ja erityisesti kivijalkakauppojen ympärillä vellovasta keskustelusta huolimatta.” 

_DSC3530.jpg

Hyvä yritys ei synny yhdessä yössä

Feren kasvun ja vahvan luottamuksen tulevaisuuden näkymiin kyseisellä konseptilla on paljon tekemistä Mervin vankalla ammattitaidolla, jonka juuret ulottuvat Tampereelle silloin, kun kaupunki ja sen vaateteollisuus olivat vielä voimissaan. 

Mervi valmistui Tampereella diplomi-insinööriksi, pääaineinaan tuotantotalous ja tekstiilit. ”Tuotannon ja materiaalien osaaminen ovat erikoisalaani ja niiden avulla olen päässyt todella pitkälle”, toteaa Mervi. Ensimmäiset kymmenen vuotta työelämästä vierähtivät Suomen Trikoossa, jossa Mervi vastasi muun muassa myynnistä ja markkinoinnista. ”Tuolloin Sara Lee Corporation omisti 20% yrityksestä ja sain perehtyä oikein olan takaa amerikkalaisen ja eurooppalaisen hienosukkien sekä alusvaatteiden markkinoiden eroavaisuuksiin”. Alan tulevaisuuden näkymät eivät kuitenkaan innostaneet, joten Mervi päätti vaihtaa alaa ja työskenteli hetken muun muassa Helsinki Median uudistuksen parissa, josta Mervin aikana muokattiin kompaktimpi Sanoma Magazine.

_DSC3443.jpg

Voit lähteä Tampereelta, mutta Tampere ei lähde sinusta

Monen mutkan kautta Mervi päätyi ostamaan suomalaisen Delffi-Trikoon vuonna 2004. Finnwearin entinen toimitusjohtaja Ilkka Saaristo oli perustanut kyseisen yrityksen Finnwearin alasajon yhteydessä, jolloin hyvää työvoimaa, koneita ja tiloja oli tarjolla yli kysynnän. Kun Ilkan oli aika jäädä eläkkeelle tokaisi hän Merville eräiden juhlien yhteydessä ”Hyvä likka, että mä näin sut! Osta firma!”. Lyhykäisyydessään Mervi tutki lukuja ja osti.

 Delffi Oy on yhä edelleen Mervin omistuksessa ja se valmistaa pääasiassa suomalaiselle naisvartalolle sopivia uimapukuja hallikäyttöön. Mallit on hyviksi havaittu, asiakaskunta ei halua niihin muutoksia, joten ainoat muutokset tapahtuvat kuoseissa.

 Kymmenen vuotta myöhemmin Mervi sai puhelun, jonka yhteydessä hänelle tarjottiin miesten vaateliike Fereä, joka sijaitsi silloin Bulevardilla. Liikkeen omistajat halusivat vaihtaa alaa. Jälleen kerran Mervi löysi itsensä tutkimasta lukuja, totesi, että liikkeellä oli jo vankka asiakaskunta ja kun Finnvera vielä lähti mukaan rahoittamaan hanketta, päätyi Mervi miesten vaateliikkeen omistajaksi kesäkuussa 2014. Ostotoiminta ja italialaisten kanssa asiointi oli entuudestaan tuttua, ainoa mikä Merville oli uutta olivat miesasiakkaat, joista hän huomasi pian, että kun luottamussuhde syntyy se myös pitää. Ja tämä luottamuksellinen asiakassuhde on Feren kantava voima.

Giorgio Armani First line mallistoa

Giorgio Armani First line mallistoa

Entinen Café Strindbergin kulmaus, nykyinen Feren kulma

Pohjoisesplanadi 33 on ollut viimeiset vuodet muutoksen kourissa. Kaikkien tuntema Café Strindberg sai lähteä Marimekon tieltä, joka aiheutti kaupunkilaisissa suuren tunnekuohun, jonka laannuttua Marimekko siirtyikin viereiseen liiketilaan, joka sopi sen käyttötarkoituksiin paremmin. Kaupungissa alettiin supista, että Prada olisi vuokrannut kulmatilan itselleen. Tila pysyi tyhjänä, siinä toimi hetken Nina´s joka myi jonkun verran Pradaa, mutta itse Prada pysyi hiljaa. Ei ollut oikea hetki tulla Suomeen. Yllättäen Prada otti yhteyttä Merviin tarjotakseen liiketilaa Ferelle. Mutta Mervi ei halunnut pelkkää liiketilaa, hän halusi myös Pradan jälleenmyynnin. Neuvottelujen edetessä Prada tarjosi koko liiketilan Merville, pelkän nurkkauksen sijaan, mikäli hän ottaisi myyntiin myös Pradan naisten malliston. Tämä tarjous tuli juhannusviikolla ja naisten malliston seuraavan kevään ostojen deadline oli seuraavalla viikolla. Oli nopeiden päätösten aika. Näin suuri laajennus vaati rahoittajien mukaan tuloa. Viikon päästä Mervi istui koneessa matkalla Italiaan.

_DSC3503.jpg

Pradaa ei saa enää mistään alennettuun hintaan kevään 2019 mallistosta lähtien

 Nettikaupan yleistyminen vaikuttaa maailmanlaajuisesti vähittäiskaupan toimitapoihin, jotka koskettavat myös Feretä, sillä Prada luopuu alennusmyynneistä kokonaan. 

Nettikaupat pitävät alennusmyyntejä vuoden ympäri, jolloin kivijalkakauppojen alennusmyyntien voitto on vuosi vuodelta pienentynyt ja nyt niiden jatko esimerkiksi Ranskassa, jossa valtio määrää alennusmyyntien alkamis -ja päättymisajankohdan, on kyseenalaistettu. Markkinat muuttuvat. Vaatealan markkinaosuus on ollut laskussa viimeiset 10 vuotta. Ihmiset urbanisoituvat, asuminen kaupungissa on kallista, kaappitilaa on vähemmän ja vaatteiden sijaan halutaan elämyksiä. Mikseivät vaatteiden hinnat voi lähtökohtaisesti jo olla sellaiset ettei alennusmyyntejä enää tarvita? Vähemmän vaatteita, parempaa laatua, kestävää kehitystä, näitä pohtivat muun muassa ranskalaiset päättäjät.

_DSC3535.jpg

Turistit, erityisesti aasialaiset, avittavat luksustuotteiden myyntiä Pohjoisesplanadilla

Luksustuotteiden kohdalla ostossa ei ole kyse rationaalisuudesta, vaan ostopäätös on täysin tunnesidonnainen. Se tuo mielihyvää ja ylpeyttä kantajalleen. Tätä kaikkea helpottaa tarkkaan hiottu brändi imago, jossa muun muassa ranskalaiset ja italialaiset ovat vielä suomea edellä.  Mutta se, että katukuvaamme tulee pieni ripauskin kansainvälistä luksusta, nostaa se mielialaa ja asettaa kenties meidänkin riman hieman korkeammalle. Pohjoisesplanadilla onkin tällä hetkellä mukava sekoitus suomalaisia ja ulkomaalaisia brändejä. Uusien rajoitteiden myötä tax-free raja EU-maista Venäjälle on 500 euroa, joka on vähentänyt venäläisten asiakkaiden määrää Helsingin keskustassa, kun taas aasialaisten määrä ja ostokapasiteetti on lisääntynyt huomattavasti. Aasialaiset ostavat lähinnä asusteita, joten kaikki vaatteiden sisäänostot tehdään Feressä suomalaisten asiakkaiden käyttötarkoitukset huomioonottaen. Ja koska Mervi on aina itse paikalla vastaanottamassa asiakkaat, on hän myös hyvin perillä heidän kaikkien yksittäisistä vaatimuksista, tarpeista ja toiveista.

 

Fere&Co Oy

Pohjoisesplanadi 33

00100 Helsinki

09-612 1578

www.fere.fi

MA-PE 10.00-18.00

LA 11.00-17.00

SU kiinni

Mervin kaikki asut ovat Pradan tämän kevään mallistosta.

Teksti Mila Pentti

Meikki ja hiukset Leena Waggoner

Kuvat Mikko Rasila

Mile-Style