Hotel St Georgen tyylikkään ilmeen takaa löytyy yhtä tyylikäs Johanna Bruun

PERFECTION! 

Kansainvälisen tason viiden tähden hotelli St George avautui Helsingin Yrjönkadulle tämän vuoden toukokuussa. Avajais iltana pitkä punainen matto ohjasi kutsuvieraat Ai Weiwein lohikäärmeteoksen alta uuteen hotelliin, jossa tervetuliaispuheen pitivät, muun muassa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sekä projektia alusta asti vetänyt Mirkku Kullberg. Puheet pidettiin hotellin Winter Gardenissa, jonka seiniä koristavat Klaus Haapaniemen mittatilauksena tilaan suunnittelemat syksyn värimaailmaa toistavat tapetit. Koko rakennuksen mittava saneeraus toimistotiloista 148 huoneen ja viiden sviitin hotelliksi oli saatu vihdoin päätökseen ja rakennus vihitty vastaanottamaan vaativia kansainvälisiä asiakkaita, sekä myös paikallisia asukkaita, joka oli suunnittelijoiden erityinen toive ja tavoite. Nyt kuuman kesän taituttua syksyyn tuntuu myös siltä, että tavoitteeseen on päästy. Winter Garden täyttyy yllättäen neljän jälkeen puheensorinasta ja iloisista ihmisistä, alakerran leipomo-kahvilassa on vilskettä pitkin päivää ja hotellin yhteydessä sijaitseva ravintola Andrea täyttyy asiakkaista heti alkuillasta.

”Halusimme luoda hotellin joka on kuin toinen koti” kiteyttää visuaalinen suunnittelija Johanna Bruun, joka on omakätisesti valinnut ja ripustanut kaikkien huoneiden taulut sekä hionut jokaisen huoneen valmiiksi pientä yksityiskohtaa myöden. ”Ihmiset jotka matkustavat paljon eivät halua tulla hotelliin vaan tutulta tuntuvaan ympäristöön, joka luo kodikkuutta ja turvaa ” toteaa Johanna.  

Johanna liikkuu hotellissa kuin omassa kodissaan. Möyhentää tyynyjä ja siirtelee esineitä, jotka ovat hänen mielestään hitusen väärässä paikassa. Jokaisella huonekalulla ja esineellä on oma tarinansa. Jo siitä tavasta millä Johanna koskettaa St George sviitin sinisen ruokapöydän pintaa näkee, että projekti on ollut hänelle rakas ja esineet huolella valittuja.

Sisustusarkkitehti Carola Krestjanoff-Rytsölä suunniteli hotellin kiinteät pinnat ja kalusteet, kun taas kaksikko Mirkku Kullberg ja Johanna Bruun keskittyivät hotellin hengen luomiseen. He käyttivät projektin aikana itsestään nimitystä ”Taide ja design kuraattorit”. Nimi piti sisällään suunnittelu- ja toteutustyötä ”hands on” periaatteella. ”Yhdessä vaiheessa hotellin nykyinen kuntosali oli täynnä mattoja ja viereinen huone täynnä tauluja joita sovittelin eri huoneisiin” nauraa Johanna. Kaikki hotellin huoneet on sisustettu yksilöllisesti. Vanhan talon jokainen huone on malliltaan hieman erilainen johtuen jo osittain siitä, että jokainen kerros on eri korkuinen ja koska valo huoneisiin tulee eri suunnasta tuli jokainen huone suunnitella yksilöllisesti . Huoneissa on käytetty ainoastaan kolmea eri värisävyä, mutta valon ansiosta tuntuu kuin niitä olisi paljon enemmän.

1kuva.jpg

Hotelli St Georgen pääsviitti kulkee nimellä St George Suite. Sviitin pitkältä parvekkeelta on henkeä salpaava näköala Vanhaan kirkkopuistoon. Vihreä taulu on Ernst Mether-Borgströmin. Hotellin huoneisiin hankittiin paljon hauskoja raheja antamaan väriä ja kontrastia sisutukseen.

St George sviitin kattoa koristaa Venini lamppu . Sininen Boboli ruokapöytä on Cassinan kokoelmasta ja sen on suunnitellut Rodolfo Dordoni. Johannalla on yllään Giorgio Armanin punainen jakku, jonka irtokauluksen käyttö mahdollisuudet ovat rajattomat 790 e ja punaiset Valentinon Rockstud-kengät 890 e, molemmat Della Marga . Täyspitkä brodeerattu musta-punainen hame 1089 e, Marina Rinaldi Helsinki.

St George sviitin kattoa koristaa Venini lamppu. Sininen Boboli ruokapöytä on Cassinan kokoelmasta ja sen on suunnitellut Rodolfo Dordoni. Johannalla on yllään Giorgio Armanin punainen jakku, jonka irtokauluksen käyttö mahdollisuudet ovat rajattomat 790 e ja punaiset Valentinon Rockstud-kengät 890 e, molemmat Della Marga. Täyspitkä brodeerattu musta-punainen hame 1089 e, Marina Rinaldi Helsinki.

Johannan silkkimekko, jossa alligaattori ja leopardi printit 659 e, Muotikuu . Punaiset Valentinon Rockstud-kengät 890 e, Della Marga . Kaulakoru on Johannan oma.

Johannan silkkimekko, jossa alligaattori ja leopardi printit 659 e, Muotikuu. Punaiset Valentinon Rockstud-kengät 890 e, Della Marga. Kaulakoru on Johannan oma.

4kuva.jpg

Coupole Suite on saanut nimensä katon kupolista joka on osa talon alkuperäisiä rakenteita. 1900-luvun alussa kupolin alla sijaitsi Helsingin Suomalaisen Klubin tilat.

Winter Gardenin sivuhuoneissa on joitain valokuvia kyseiseltä ajalta. Kahden istuttava Dandy sohva on ruotsalaisen Massproductionin. Puinen pöytä on vanha ja palvellut aikoinaan Hotelli Kämpin aulassa. Coupole sviitissä on kaksi parveketta eri ilman suuntiin.

Johanna Church Park sviitissä yllään ruudullinen yläosa 79 e ja hame 69 e, molemmat Cos .

Johanna Church Park sviitissä yllään ruudullinen yläosa 79 e ja hame 69 e, molemmat Cos.

Yksityiskohta Church Park sviitistä. Juha Blomstedtin grafiikkaa. Hotellihuoneiden taidehankinnat , jotka koostuvat pääosin suomalaisesta grafiikasta, tehtiin yhteistyössä Salmelan taidekeskuksen kanssa.

Yksityiskohta Church Park sviitistä. Juha Blomstedtin grafiikkaa. Hotellihuoneiden taidehankinnat , jotka koostuvat pääosin suomalaisesta grafiikasta, tehtiin yhteistyössä Salmelan taidekeskuksen kanssa.

Yksityiskohta Church Park sviitistä. Juhana Blomstedtin grafiikkaa.

Yksityiskohta Church Park sviitistä. Juhana Blomstedtin grafiikkaa.

Johanna St George sviitin parvekkeella yllään tyköistuva mustavalkoinen jakku 349 e ja ¾ osa housut 179 e, molemmat Max&Co , Stockmann .

Johanna St George sviitin parvekkeella yllään tyköistuva mustavalkoinen jakku 349 e ja ¾ osa housut 179 e, molemmat Max&Co, Stockmann.

Johannan hihaton keltainen mekko jossa on osittain pliseerattu helma 449 e, Hugo Boss , Stockmann ja mekon alla on toinen musta pliseerattu hame, jonka helma on epätasainen 245 e, by Malene Birger , myös Stockmann . Sähkönsininen vuoreton villakangastakki 480 e, Harris Wharf London sekä iso hapsullinen kaulaliina, jossa näkyvät logot, niin kuin tänä syksynä kuuluu ollakkin 319, Kenzo , molemmat My o My . Kaulakoru ja kengät Johannan omat.

Johannan hihaton keltainen mekko jossa on osittain pliseerattu helma 449 e, Hugo Boss, Stockmann ja mekon alla on toinen musta pliseerattu hame, jonka helma on epätasainen 245 e, by Malene Birger, myös Stockmann. Sähkönsininen vuoreton villakangastakki 480 e, Harris Wharf London sekä iso hapsullinen kaulaliina, jossa näkyvät logot, niin kuin tänä syksynä kuuluu ollakkin 319, Kenzo, molemmat My o My. Kaulakoru ja kengät Johannan omat.

St George hotellin sydän Winter Garden on kodikas olohuonemainen salonki. Tilasta ei haluttu kesäistä sillä suunnittelijoiden mielestä Vanha kirkkopuistokin on kauneimmillaan syksyllä. Tilaan suunniteltiin takka tuomaan tunnelmallista lämpöä ja pieniä sivuhuoneita, joihin seurueet voivat vetäytyä  palaverin tai seurustelun merkeissä. Klaus Haapaniemeltä tilattiin Lightnings in Tiger Woods niminen, silkille painettu muraali tapetti, joka on mitoitettu kyseiseen tilaan. 

Art Loungessa sijaitseva Lars-Gunnar Nordströmin taideteos on lainattu yksityiskokoelmasta.

Art Loungessa sijaitseva Lars-Gunnar Nordströmin taideteos on lainattu yksityiskokoelmasta.

Remontin yhteydessä työmaalta löytyi vanhoja sanomalehtipainolaattoja, jotka Johanna asetteli ravintola Andrean seinälle. Talossa toimi 1800-luvun lopulla Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kirjapaino, jossa painettiin muun muassa Uuden Suomen edeltäjää Suometar sanomalehteä.

Remontin yhteydessä työmaalta löytyi vanhoja sanomalehtipainolaattoja, jotka Johanna asetteli ravintola Andrean seinälle. Talossa toimi 1800-luvun lopulla Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kirjapaino, jossa painettiin muun muassa Uuden Suomen edeltäjää Suometar sanomalehteä.

Johannan neuleasun yläosa 269 e ja hame 289 e, molemmat Dagmar , Stockmann . Valentinon mustat Rockstud-kengät 890 e, Della Marga . Rannekoru on Johannan oma.

Johannan neuleasun yläosa 269 e ja hame 289 e, molemmat Dagmar, Stockmann. Valentinon mustat Rockstud-kengät 890 e, Della Marga. Rannekoru on Johannan oma.

Kirjat ovat merkittävä osa St George hotellin sisustusta johtuen rakennuksen historiasta. Kaikki kirjat, joita hankittiin lopulta yli 6000, on valittu tarkkaan ja jaettu ajatuksella huoneiden kesken. Poetry sviitistä löytyy mittava kokoelma suomalaisia runoja. 

Johanna Reading Roomissa. Tweed takki, jossa kaksirivinapitus 520 e, Isabel Marant Etoile , jonka alla pystykauluspaita 179 e, Tiger of Sweden sekä väljät ruudulliset housut 199 e, Ril’s , kaikki Stockmann . Sukat Wolford ja tartan tolppakorkoavokkaat 309 e, Stephane Kelian , Zio . Kaulakoru Johannan oma.

Johanna Reading Roomissa. Tweed takki, jossa kaksirivinapitus 520 e, Isabel Marant Etoile, jonka alla pystykauluspaita 179 e, Tiger of Sweden sekä väljät ruudulliset housut 199 e, Ril’s, kaikki Stockmann. Sukat Wolford ja tartan tolppakorkoavokkaat 309 e, Stephane Kelian, Zio. Kaulakoru Johannan oma.

13kuva.jpg

Reading Room, johon toimitetaan päivän lehdet, sijaitsee kahvilan vieressä ja toimii täten myös osana kahvilaa. Tilan yhteydessä on myös Suomen ensimmäinen Monocle Shop. Puiset kalusteet tilattiin Nikarilta. Kotoisan tunnelman tilaan tuovat seinille ripustetut Antti Vuoren ja Juhana Blomstedtin taideteokset. 

 

Kuvat: Kanerva Mantila / Teksti: Mila Pentti

Mile-Style2 Comments