Teneriffan parhaat patikointireitit

Santiagon maastoa

Santiagon maastoa

Monet onnekkaat suuntaavat tänä talvena ja keväällä Teneriffalle, suurin osa auringon ja rantaelämän houkuttelemana. Osa kuitenkin kaipaa lomalta jotain erilaista, miksei kuntoakin kohottavaa tekemistä… tässä Mile-Stylen vinkit Teneriffan parhaille kävelyreiteille!

Teneriffa on haikkaajan paratiisi. Tässä postauksessa haikkaamisella tarkoitetaan lähinnä päiväretkiä tai muutaman tunnin luuppeja, eikä niinkään raskasta kiipeilyä tai yli 10 km reittejä (joita niitäkin toki saarelta löytyy)

Päiväretkimahdollisuuksia on lukuisia. Alempana löydät nettisivustot, joiden avulla voit suunnitella jo etukäteen millä alueilla haluat kävellä. Tarkentaisin kuitenkin muutamaa seikkaa, ettei leppoisa päiväretki muutu tuskan taipaleeksi.

Ensin ilosanomaa:

Teneriffa on yksi kauneimpia paikkoja missä olen haikannut. Kanarianmänty- ja laakeripuumetsät ovat maagisia, laavakivitantereet mykistäviä.

Reitit ovat hyvin merkittyjä.

Suosituimmilla reiteillä(esim Adejen lähellä) saattaa jopa joskus törmätä toisiin kävelijöihin, mutta muuten on autuaan rauhallista.

Ilma on uskomattoman kirkas ja puhdas.

Los Partidos (lähellä Santiagoa)

Los Partidos (lähellä Santiagoa)

Ja perään varoitukset, ettette innostu liikaa:-)

KELI

Sää voi vaihtua nopeasti Teneriffan kokoisella saarella. Talvikuukausina saaren pohjoisosa voi olla hyvinkin viimainen ja sateinen. Varustaudu ainakin pohjoispuolella ja Teiden ylemmillä rinteillä windbreakerillä ja hyvällä fleecellä, jätä kesävetimet ja flip-flopit hotelliin. Myös sumu voi yllättää, mutta se yleensä hälvenee nopeasti.

Sää voi vaihtua nopeasti Teneriffalla.

Sää voi vaihtua nopeasti Teneriffalla.

TEIDE

Teneriffaa hallitseva Teide-tulivuori on Espanjan korkein vuori (melkein 4000m!), ei siis mikään pikkukukkula. Joten respektiä! Talvikuukausina autoilukin voi aiheuttaa kesärenkaille haastetta kurvittelevillä teillä, varsinkin jos on juuri satanut LUNTA. Muutaman kilometrin korkeuteen juuri pilvien päälle on mukava ajaa. Siellä on muutamia mainioita kävelyreittejä, kunhan muistaa, että ilma on monta astetta kylmempää kuin alhaalla laaksossa ja tuuli saattaa olla voimakasta. Olosuhteita kompensoi uskomattoman kirkas ilma, ei ihme että Teidellä sijaitsee Espanjan tunnetuin observatorio.


MAAPERÄ

Hyvin merkatut polut siksakkaavat saarta, ja jotkut niistä saattavat olla ainakin osittain irtokivien peitossa. Joten kävelyyn kannattaa keskittyä.

Reittimerkinnät ovat selkeitä

Reittimerkinnät ovat selkeitä

Unknown-10.jpeg

Mielestäni yleisesti ottaen ei tarvitse isoja nahkaisia vaelluskenkiä (vaikka ne varmasti tukevatkin parhaiten nilkkaa, ne saattavat hiostaa ja ovat painavat), kevyemmät trekkauskengät riittävät hyvin. Itse käytin kaikilla reiteillä Nike Free 2 -juoksutossuja. Niiden pohja on niin joustava ja ohut, että kiviin saa hyvän otteen jalkapohjalla. Mutta tämä on tietty makuasia.

Los Partidosin maastoa

Los Partidosin maastoa

KUNTO

Useilla reiteillä on paljon nousuja ja laskuja, joten huonokuntoisena ei kannata matkaan lähteä. Poikkeuksena on Montes del Aguan alkupää Erjosissa. Sinne pääsee pyörätuolillakin!

Mile-Stylen suosikkireitit top 5:

1 La Orotavan yläpuolelta lähtevät reiti ja niiden kanarianmäntymetsät.

2 Arico Viejon alue (jos asut esim. Medanossa)

3 Playa de las Americaksen yläpuolella Adejessä. Reitti lähtee Barranco del Infiernon vierestä. Huom! Itse Barrancon reitti oli viime vuosina turvallisuussyistä suljettuna, mutta nyt jälleen auki. Kävelijöille jaetaan alkupisteessä kypärät sortumisvaaran vuoksi!

4 Santiago del Teiden ja Erjosin alue. Uusi suosikkini Montes del Aguan lakeeripuumetsäreitti on jumalaisen kaunis. Lähtöpaikka Erjosista. Itse Santiagosta lähtee kivinen, karunkaunis reitti Chinyeran suuntaan. 

5 Anaga Forest Park La Lagunan ja Santa Cruzin lähellä. Talvella pohjoisessa saattaa olla sateista ja tuulista, joten kannattaa tarkistaa säätiedotus.

Montes del Aguan reitti kulkee osittain puiden katveessa

Montes del Aguan reitti kulkee osittain puiden katveessa

Panorama Montes del Agua reitin varrelta

Panorama Montes del Agua reitin varrelta

Katso seuraavat aiheeseen liittyvät artikkelit:

www.todotenerife.es/en

Hiking in Tenerife: a new perspective on Spain

Muista vesi, pari omppua, pähkinäpussi ja puhelin. Laitoin omassani Run Keeperin päälle, niin pystyin seuraamaan matkaa ja reittiä helposti. Ota siis älypuhelimeesi appsi, joka käyttää vain GPS:ää, jolloin varsinaista verkkoa ei tarvita.

HAPPY HIKING!

Jutun on kirjoittanut ja kuvat on ottanut innokas haikkaaja ja luontoaddikti Riitta Sourander. Artikkeli on ilmestynyt www.maijanmaailma.fi -blogissa vuonna 2017, tämä on päivitetty versio tammikuulta 2020. Kuvat ovat joulukuulta 2019.


Mile-Style