Dubaista Hankoon

IMG_8294.jpg
IMG_8279.jpg

Sisustussuunnittelutoimiston Simply Design Interiors Dubaihin 10 vuotta sitten perustanut Hanna Karonen, (37), löysi miehensä kanssa henkisen kotinsa Suomen Hangosta. Talo sijaitsee Hangon ortodoksisen kirkon naapurissa ja on ollut perheen kesäkotina viimeiset viisi vuotta. 

”Kokeilimme parina kesänä mökkeilyä ja hotelliasumista, mutta vasta Hangosta löysimme paikan, jossa voimme viettää vilkasta sosiaalista elämää ja tavata suomalaisia ystäviämme tai vetäytyä omaan rauhaan, jos siltä tuntuu” Hanna toteaa.

12 vuotta sitten Hanna löysi itsenä Dubaista, jonne pariskunta muutti aviomiehen työn takia. Toimettomuus ei Hannaa kiinnostanut, joten hän opiskeli itsensä sisustussuunnittelijaksi. Toisin kuin usein oletetaan, Dubaissa asuvat arabit ovat avarakatseisia ja elävät vahvasti nykyhetkessä. Naiset käyvät töissä siinä missä miehetkin, joten oli täysin luonnollista, että Hanna ryhtyi yksityisyrittäjäksi heti valmistumisensa jälkeen. Siitä asti Hanna on suunnitellut sisustuksia yksityiskoteihin, toimistoihin, ravintoloihin ja hotelleihin. 

”Paikalliset käyttävät usein sisustussuunnittelijaa. Keskiverto villa on yleensä kooltaan 500-1000 neliömetriä. Perhekoot ovat myös suuria; lapsia on lähes poikkeuksetta vähintään neljä ja jokaisella lapsella on oma lastenhoitajansa.” Tähän mennessä opettavaisin ja mielenkiintoisin toimeksiantoni on ollut sisustaa erään hallitsijasukuun kuuluvan saudiperheen 3000 neliömetrin talo. Olen työskennellyt sen parissa jo viisi vuotta ja työ jatkuu edelleen. On ollut mielenkiintoista saada tutustua lähemmin sen kaltaisten ihmisten perhe-elämään ja valtava talo sekä sen myötä tullut huomattava sisustusbudjetti ovat tuoneet työhöni uusia ulottuvuuksia”.

Kulttuurierot näkyvät myös sisutuksessa. Perinteitä kunnioittavien perheiden kodeissa on aina kaksi olohuonetta, yksi miehille ja toinen naisille, jossa he voivat seurustella vapaasti ilman vartaloa ja hiuksia peittävää Abayaa. 

Tämän hetken sisustustrendi Dubaissa on muttumassa enemman moderniin ja yksinkertaisempaan suuntaan. Tilojen värityksessä suositaan maanläheisempiä sävyjä, tosin vielä on aika yleistä vaihtaa kaikki sisustustekstiilit vuodenaikojen mukaan.

Bespoke ja räätälöity sisustus

Hannan asiakkaat haluavat, lähes poikkeuksetta, että huonekalut räätälöidään heidän tarpeidensa mukaan, joten designhuonekaluja tulee hankittua harvoin. Yleensä tilat ovat myös kooltaan niin suuria, että niihin on vaikea löytää mitään valmiilta huonekalumarkkinoilta. Hannan vahvuus on laadun valvominen. On vienyt vuosia löytää hyvät tekijät, joiden laatuun Hanna voi luottaa tilauksesta toimitukseen asti. Dubaissa käytetään paljon halpaa ulkomaista työvoimaa, lähinnä Filippiineiltä ja Intiasta, joiden työmotivaatiossa on toivomisen varaa ja tästä syystä täydellisen alihankkijan löytäminen on elinehto sisustussuunnittelijalle, joka teetättää suurimman osan huonekaluistaan paikan päällä. 

”Suunnittelen aina tilat asiakkaan toivomuksen mukaisesti, en halua, enkä voi tehdä vain yhtä tyylisuuntaa” toteaa Hanna.

Custom made ajattelu ylettyy myös huonekaluista pientavaroihin

Hermes on monen asiakkaan luottobrändi, jolta saatetaan tilata käsinmaalattu astiasto 250 hengelle tai useampi kahvisetti tai käsilaukku, jota sitten annetaan ystäville lahjaksi. Muita suosittuja merkkejä Hermesin lisäksi ovat Chanel ja Bottega Veneta.

Tämä luottobrändiajattelu pätee myös vaatetukseen jonka tulee aina olla ”up to date” eli edellisen sesongin vaatteita ei käytetä. ”Eräs asiakkaani mietti, pitäisikö hänen ostaa viereinen myynnissä oleva villa ja muuttaa se vaatehuoneeksi. Hän olisi jakanut villan neljään osaan vuodenaikojen mukaan ja rakennuttanut kodin ja ”vaatehuoneen” välille lasitetun käytävän. Aviomies esti aikeet.”

”Työskentely tällaisessa ympäristössä vaatii minulta asiallisuutta; en sorru paikallisten ylilyönteihin ja olen todella varovainen sen suhteen, mitä brändejä itse käytän” toteaa Hanna.

Joskus on tullut myös tilattua jotain Suomesta. Siinä missä Hannan vastuualueeseen kuuluvat sisustus ja valaistus, tekee asiakas itse henkilökohtaisemmat hankinnat kuten arvokkaimmat pientavarat ja taide. Näiden hankinnassa Hanna toki auttaa jos on tarvetta. ”Kerran tilasin suomalaiselta taiteilijalta tilaustyönä 24 abstraktia teosta, jotka olivat valtavan suuria. Ne sopivat suureen tilaan mainiosti!".

Hangon sinivalkoinen huvila

Hanna halusi kesähuvilan sisustuksesta raikkaan sinivalkoisen. Väriyhdistelmä on ajaton ja tyylikäs. Viisautta, rauhaa ja harmoniaa huokuva sininen sekä puhdistava valkoinen luovat mieltä rentouttavan tilan, jossa on hyvä hengähtää hetkeksi.

IMG_8209.jpg

Hannan kesähuvilan naapurissa sijaistee Hangon ortodoksinen kirkko. Pihapiiriin kuuluu päärakennuksen lisäksi kaksi vierastaloa sekä uima-allas, joka on lasten jatkuvassa käytössä.

IMG_8256.jpg

Vierasrakennuksen keinut periytyivät edelliseltä asukkaalta.

Käytä eri sinisen sävyjä ja yhdistä niihin klassinen raita.

Käytä eri sinisen sävyjä ja yhdistä niihin klassinen raita.

Olohuoneen sinivalkoraidallisen tapetin kuvio on tarkoitettu pystysuoraan, mutta Hanna halusi toisin. Tapetoiminen vaakasuoraan asetti omat haasteensa vanhassa talossa, jossa yksikään seinä ei ole suora. Tapetti Boråstapeter. Erikoinen kristallikruunu on Dubaista.

IMG_8530.jpg
Kiinalaiset ovat suosineet sinivalkoista posliinisuunnittelussa jo 800-luvulta asti. Hanna on tuonut ruukun Dubaista.

Kiinalaiset ovat suosineet sinivalkoista posliinisuunnittelussa jo 800-luvulta asti. Hanna on tuonut ruukun Dubaista.

Eteishallin koristeellinen lipasto löytyi antiikkikaupasta 10-vuotta sitten. Hanna maalaututtisen valkoiseksi ja vaihtoi lipaston vetimet.

Eteishallin koristeellinen lipasto löytyi antiikkikaupasta 10-vuotta sitten. Hanna maalaututtisen valkoiseksi ja vaihtoi lipaston vetimet.

Ruokasalin lamput ovat Cobellosta ja leveät sinisellä sametilla päällystetyt tuolit Hanna teetätti Dubaissa. Sininen sävy antaa klassikkotuolille modernin ilmeen.

Ruokasalin lamput ovat Cobellosta ja leveät sinisellä sametilla päällystetyt tuolit Hanna teetätti Dubaissa. Sininen sävy antaa klassikkotuolille modernin ilmeen.

Ruokahuoneen keltainen pieni lipasto on löytö antiikkikaupasta. Sinivalkoinen posliiniruukku ja lyhty on tuotu Dubaista. Kuviollinen tapetti Cole&Son.

Ruokahuoneen keltainen pieni lipasto on löytö antiikkikaupasta. Sinivalkoinen posliiniruukku ja lyhty on tuotu Dubaista. Kuviollinen tapetti Cole&Son.

Provencelaisilla tekstiileillä voit luoda suomalaiseen tyyliin sopivan modernin kokonaisuuden tai tuoda sitä ripauksen esimerkiksi pöytäkattaukseen.

Provencelaisilla tekstiileillä voit luoda suomalaiseen tyyliin sopivan modernin kokonaisuuden tai tuoda sitä ripauksen esimerkiksi pöytäkattaukseen.

Hanna halusi keittiön sinisiin kaappeihin peiliovet, jotta vieraatkin löytävät etsimänsä. Keittiön kaikki Smeg kodinkoneet ovat mattamustia kultaisilla yksityiskohdilla ja ovat sellaisenaan ensimmäiset, joita Suomeen on koskaan tilattu.

Hanna halusi keittiön sinisiin kaappeihin peiliovet, jotta vieraatkin löytävät etsimänsä. Keittiön kaikki Smeg kodinkoneet ovat mattamustia kultaisilla yksityiskohdilla ja ovat sellaisenaan ensimmäiset, joita Suomeen on koskaan tilattu.

Talon yläkerrassa oli makuuhuoneiden lisäksi ainoastaan yksi pieni WC, joten yhdestä huoneesta tehtiin iso kylpyhuone.

Talon yläkerrassa oli makuuhuoneiden lisäksi ainoastaan yksi pieni WC, joten yhdestä huoneesta tehtiin iso kylpyhuone.

Hanna kesäkotinsa rappusilla.

Hanna kesäkotinsa rappusilla.

Päärakennuksen edessä on Hankolaisittain Jopot rivissä.  Kuvat: Riitta Sourander / Haastattelu: Mila Pentti

Päärakennuksen edessä on Hankolaisittain Jopot rivissä.

Kuvat: Riitta Sourander / Haastattelu: Mila Pentti

Mile-StyleComment