.LOGO by Ilkka

IMG_5341.jpg

 Ilkka Kärkkäinen, yksi suomen palkituimmista graafikoista, suunnitteli Mile-Style Editorialin uuden logon. Pääsimme todella hienoon seuraan! Ilkan käsialaa ovat muun muassa Arabian, Weegeen ja Kiasman logot sekä graafinen ilme. Ilkan kynästä ovat myös lähteneet Juhlaviikkojen ”Taide kuuluu kaikille” sekä RAY:n ”Pidetään huolta” kampanjat.

HJV.jpg

”Iän ja kokemuksen karttuessa sydäntäni lähellä ovat eityisesti projektit joissa pääsee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti. Olen erittäin ylpeä siitä, että olen saanut olla jo monta vuotta mukana suunnittelemassa Syöpäsäätiön Roosa nauha kampanjaa”. 

Julkisen rahoituksen kutistuessa yksityisten rahoittajien rooli korostuu entisestään.

Näin kampanjan näkyvyys ja onnistuminen ovat elintärkeitä, etenkin kun kyseessä on niinkin tärkeä asia, kuin rintasyövän nujertaminen. 27.9 aloitettu keräys tavoittelee tänä vuonna yli 2 miljoonan euron tuottoja syöpätutkimukseen ja sairastuneiden ja läheisten tukemiseen. Tänä vuonna Roosanauhan suunnitteli Anna Puu.

Ilkka on aina ollut, omien sanojensa mukaan, kova tekemään asioita käsillään. Maalla nikkaroinnin ja valokuvauksen lisäksi yhtenä intohimona on typografia, jossa tekijällä on vapaat kädet. ”Se on aivan mahtava itseilmaisun väline ja hyvä vastapaino mainostyölle!”. Typografia harrastus johti Helsinkitypo blogin sekä TypoCraftHelsinki ryhmän perustamiseen. Ryhmän kuraattoreina toimivat Katja Hagelstam, Ilkka ja Tuija Tarkiainen sekä Ilona Ilottu. Kaikkien näyttelyiden, joita on ollut jo Seoulissa, Kyotossa ja Reykjavikissä asti, kantavana teema on typografia.

Teokset TypoCrafthelsinki -näyttelyyn. Vasemmalta oikealle: ”Vote for number”– juliste, ”Eau de toilette” 2017, yhdessä Veera Kuljun kanssa.

Teokset TypoCrafthelsinki -näyttelyyn. Vasemmalta oikealle: ”Vote for number”– juliste, ”Eau de toilette” 2017, yhdessä Veera Kuljun kanssa.

llkan suunnittelema juliste Fiskarsin ”Kasvu” -kesänäyttelyyn, jonka kuratoi Katja Hagelstam. Julistetta tehdessä Ilkka halusi kokeilla japanilaista marmorointi menetelmää, jossa yhdistetään öljyä ja sumi-mustetta.

llkan suunnittelema juliste Fiskarsin ”Kasvu” -kesänäyttelyyn, jonka kuratoi Katja Hagelstam. Julistetta tehdessä Ilkka halusi kokeilla japanilaista marmorointi menetelmää, jossa yhdistetään öljyä ja sumi-mustetta.

Typografian vaikutteet näkyvät myös Taina Haahtin uusimman kirjan Siperian unia kannessa, jonka Ilkka on suunnitellut ja joka ilmestyi elokuussa.  Ilkka on vastuussa useamman Siltala kustantamon kirjan kannen ilmeestä. ”Saan yleensä kirjan luettavaksi liuskoina ja sitten minulla on noin kaksi viikkoa aikaa tehdä pari kansivaihtoehtoa”. Näin tapahtui esimerkiksi kaikkien kulttikirjailija David Foster Wallace -kirjojen suomenkielisille versiolle.

IMG_5357.jpg
IMG_5370.jpg

” Näin jälkeenpäin ajateltuna kaikki taisi alkaa jo ensimmäisestä työpaikastani Pukevasta, jossa olin julistepainokoneen käyttäjänä. Latasin joka aamu päivän tarjoukset koneelle, jotka sitten ripustin ympäri liikettä. Nautin jo silloin käsillä tekemisestä. Ei mennyt aikaakaan kun minut pestattiin myös Pukevan kataloogimalliksi koska olin aina kätevästi käytettävissä!

Pian Pukevan jälkeen Ilkka siirtyi WSOYlle graafiseksi suunnittelijaksi portfolionsa ansiosta ilman, että oli opiskellut itse alaa päivääkään. Graafisen muotoilun opiskelut Ilkka aloitti vasta työskennellessään WSOYllä. Ei aikaakaan kun freelancerin työt veivät ensin pikkurillin ja sitten koko käden ja lopulta Ilkka perusti mainostoimisto Dynamon kolleegansa Vesa Kujalan kanssa Image-lehden toimituksen takahuoneeseen, mikä oli kätevää, koska Ilkka toimi siihen aikaan myös Imagen AD:na. Vuosi oli tuolloin 1992. Paljon on ehtinyt mainosmaailmassa sen jälkeen tapahtua. Nykyään Dynamo toimii nimellä dynamo&son ja pitää sisällään myös oman motion puolen, ediitteineen ja ohjaajineen. 

 Ja silloin kun ei tehdä mainontaa puuhastellaan! Ilkka viettää paljon aikaa kakkoskodissaan maalla, jossa avovaimolla taiteilija Veera Kuljulla on pihan perällä oma pikku ateljee. Pariskunnan puuhasteluun voi tutustua tarkemmin lähiaikoina ilmestyvässä Etelä-Korealaisten toteuttamassa kirjassa The Lives of Others, jossa seurataan kahta taiteilija pariskuntaa, joista toinen asuu ja vaikuttaa Osakassa ja Ilkka ja Veera täällä Suomessa. 

IMG_5297.jpg
IMG_5307.jpg
llkan suunnittelema logo Mile-Style Editorialille.

llkan suunnittelema logo Mile-Style Editorialille.

Teksti: Mila Pentti / Kuvat: Riitta Sourander

Tsekkaa nämä

@ilkkago

@typocrafthelsinki

@dynamo_son

www.ilkkakarkkainen.com

www.dynamoson.fi

Mile-StyleComment