Seitsemän helppoa liikettä kesäkuntoiluun

Maria suunnitteli Mile-Stylelle tehokkaan aamujumpan, jossa käydään läpi kaikki tärkeät lihasryhmät. Jumpan voit tehdä missä tahansa, kunhan kahvakuula ja kuminauha ovat käytettävissä.

Kahvakuula ja kuminauha ovat voittamattomia kesä -ja kotitreenivälineitä. Ne ovat huipputehokkaita ja vievät vähän tilaa. Aloita aina treenaaminen isoista lihasryhmistä ja koko kehoa aktivoivista liikkeistä. 

Kyykky ja pystysoutu vahvistavat monipuolisesti

A. Tämä liike vahvistaa reisiä, pakaroita, selkää, hartioita, olkapäitä ja keskikehoa. Seiso leveässä haara-asennossa kahvakuula alhaalla. Hengitä sisään ja mene uloshengityksen aikana hitaasti kyykkyyn selkä suorana ja tarkista, että polvet taipuvat samaan suuntaan kuin jalkaterät. Varo, etteivät polvet väänny sisäänpäin.

B. Suorista hitaasti jalkoja samalla kun hengität sisään ja vedä kahvakuulaa leukaa kohti. Toista A ja B 12-15 kertaa.

Kulmasoutu antaa voimaa erityisesti selkään ja hauiksiin

A. Ota kahvakuula toiseen käteen, astu pitkä askel eteenpäin kuvan osoittamaan asentoon. Selkä ja niska ovat suorassa linjassa. Varmista, ettei etujalan polvi taivu varpaiden yli. Hengitä ensi sisään ja sitten ulos ja anna kahvakuulan painon venyttää lapaluiden välistä aluetta. 

B. Hengitä sisään ja vedä käsi rauhallisesti koukkuun kyynärpää ylös ja taakse. Laske takaisin alkuasentoon ja toista 12-15 kertaa. Vaihda jalkojen asentoa ja toista toisella puolella.

Kuminauhapunnerrus vahvistaa ja kiinteyttää sekä rintalihaksia että ojentajia

Seiso tukevassa haara-asennossa. Laita kuminauha selän taakse kuvan osoittamalla tavalla ja koukista käsivarsia vaakatasossa kyynärpäät taaksepäin. Hengitä sisään ja punnerra samanaikaisesti kädet suoriksi. Koukista kädet takaisin alkuasentoon uloshengityksen aikana. Toista 10-12 kertaa.

Pull-over vahvistaa rintalihaksia sekä staattisesti myös ojentajia ja avaa rintakehän

A. Asetu makaamaan selälle jalat koukussa. Nosta kahvakuula ensin rinnalle ja suorista kädet. Älä kuitenkaan ojenna kyynärpäitä ylisuoraksi, vaan jätä ne aavistuksen verran koukkuun. 

B. Hengitä sisään ja laske hitaasti kahvakuulaa pään yli. Tuo takaisin alkuasentoon rauhallisen uloshengityksen aikana. Toista 10-12 kertaa.

Hauiskääntö kuminauhalla vahvistaa staattisesti hauiksia ja ojentajia

Ota pitkä askel eteenpäin ja laita kuminauha etummaisen jalan alle. Pidä kädet alhaalla ja kiristä kuminauha. Hengitä sisään ja koukista kädet. Anna hitaasti suoristua uloshengityksen aikana. Toista 10-12 kertaa.

Sivulankku piukentaa koko keskivartalon

Sivulankku ja piukentaa koko keskikehoa, erityisesti kyljessä ja vyötärössä olevat lihakset.

Asetu keskikeho tiukkana kuvan osoittamaan asentoon ja pysy asennossa niin kauan, kun jaksat. Vaihda kylkeä ja toista. Jos on liian raskasta pitää käsi suorana, voit olla kyynärvarsien varassa. Muista hengittää koko ajan.

Lankku vahvistaa ja litistää vatsaa, erityisesti alavatsaa

Asetu etunoja-asentoon kyynärvarsien varalle ja pidä vartalo ihan suorana. Vedä vatsa sisään ja pidä koko keskivartalo tiukkana. Hengitä tasaisesti ja pysy asennossa niin kauan, kun jaksat.

Kuvat: Sakari Majantie / Malli: Maria Eklöf


Maria Eklöf, 63

Naprapaatti D.N, Akupunktioteraupeutti TCM

Kun Jällivaarassa lapsuutensa viettänyt Maria valmistui naprapaatiksi Tukholmassa vuonna 1978, oli kaupungissa silloin jo 60 naprapaattia, kun taas Helsingissä ainoastaan yksi, joten ratkaisu oli helppo. Maria päätti muuttaa Helsinkiin. Ystävä sekä asiakaspiirin ja kielitaidon karttuessa vuodet vierivät ja Maria jäi pysyvästi Helsinkiin, vaikkakin viikonloppuisin pää oli kipeä suomenkielen opiskelusta.

Maria on harrastanut koko ikänsä liikuntaa, lapsena telinevoimistelua ja sitten balettia ja modernia tanssia, joten päätös osallistua fitnesskisoihin ei tullut hetken mielijohteesta. Vuonna -83 Maria treenasi ilman valmentajaa ja voitti EM-karsinnat, jääden kuitenkin ilman sijoitusta varsinaisissa kisoissa. Palkinto tuli lopulta SM-kilpailuissa, joissa Maria sijoittui kolmanneksi. ”Olin aivan liian pieni ja heiveröinen bodaajaksi, mutta bodaus vahvisti minua henkisesti ja fyysisesti ja sen avulla opin tuntemaan omat rajani ja kipukynnykseni,” Maria toteaa.

Yksi asia johti toiseen. Koska Maria oli aina hoikassa kunnossa bodausharrastuksestaan huolimatta, tuli hänestä nopeasti kysytty fitnessmalli. Erään kuvaussession aikana Ulla-Maija Paavilainen (josta tuli sittemmin Me Naisten päätoimittaja) kysyi, josko Mariaa kiinnostaisi kirjoittaa kauneudesta ja terveydestä Me Naiset -lehteen. Maria otti haasteen vastaan kielimuurista huolimatta, ja oli Me Naisten vakituinen avustaja yli 20 vuoden ajan josta, siirtyi Ulla-Maijan mukana Sportti-lehteen vielä seuraavaksi 10 vuodeksi. Me Naisissa Marialla oli oma palsta joka kulki nimellä ”Ole hyvä itsellesi”. Palstalla hän käsitteli ajankohtaisia aiheita liikunnasta, terveydestä, kauneudesta ja lääketieteestä.

Kuva: Sakari Majantie. Marian villapaita  Tommy Hilfiger  169 e.

Kuva: Sakari Majantie. Marian villapaita Tommy Hilfiger 169 e.

Maria opetti myös painonharjoittelua TEAKin ja tanssitaiteenlaitoksen oppilaille. Jouko Turkka kutsui Marian työhaastatteluun, jonne hän saapui pitkässä hameessa. Turkka pyysi Mariaa nostamaan hameenhelmaa ja esittelemään säärensä, koska hän halusi nähdä missä lihaskunnossa Maria oli. Tähän Maria ei suostunut, mutta sai opettajan paikan kuitenkin. #metoo

Kaiken tämän ohella Marialla on aina ollut naprapaatin vastaanotto Helsingin keskustassa. Paras potilas buumi oli Jane Fondan aerobic villityksen aikoihin, jolloin ryhmät kasvoivat niin isoiksi, ettei ohjaajilla ollut enään aikaa korjata kaikkien liikeratoja, jolloin haavereita sattui. Maria painottaakin aina tarkistamaan ennen uudelle tunnille menoa, että sen vetäjä on alan ammattilainen. Tämä koskee erityisesti pilatesta,  jossa saa helposti paikat kipeytymään ilman täsmäneuvoja ja valvontaa. ”Treenaminen on mennyt mielestäni liian monimutkaiseksi, joka puolestaan lisää personal trainereiden kysyntää. Oma mottoni on keep it simple!

TREENIN TULEE OLLA YKSINKERTAISTA

Kynnys treenaamiseen tulee olla matala ja aina tulee myös muistaa kuunnella omaa kehoa. Ulos voi lähteä vaikka vain kävelylle tai jos on väsynyt voi mennä salille tekemään vain yhden sarjan tai tehdä pikku treenin kotona kahvakuulalla. Kaikki treeni on aina kotiin päin ja pienikin treeni ja ponnistus virkistää väsynyttä mieltä ja kehoa. 

Nykyään Maria treenaa ainoastaan vapailla painoilla, sillä se on tehokkain tapa treenata ja aktivoi koko kehon kerralla. Vapailla painoilla treenaminen kannattaa aloittaa vasta kun osaa tehdä liikeradat oikein. Eli treenaminen kannattaa aloittaa kuntosalien laitteilla ja siirtyä niistä sitten pikkuhiljaa, taidon karttuessa, vapaisiin painoihin. ”En koskaan treenaa enempää kuin 30 minuuttia kerralla, vähintään kaksi, enintään kolme, kertaa viikossa. Teen myös 30 minuutin kävelylenkkejä nilkka -ja rannepainojen kanssa.

Joskus laitan myös painoliivin, jolloin kävelytreeni on vielä tehokkaampaa. Asun viidennessä kerroksessa enkä koskaan käytä hissiä. Saatan toki laittaa kauppakassit hissiin, mutta kävelen portaat ylös.”  Maria käyttää myös päivän joutohetkiä hyväksi esimerkiksi nojaamalla seinään jalat 90 asteen kulmassa tai tehden jalkaliikkeitä vaikka hampaita harjatessa, eli liike ja kehon huolto on jatkuvasti mielessä ja vahvasti osana arkea ilman että siitä tulee ylimääräistä stressiä.

ESTEETTISESTÄ AKUPUNKTIOSTA KÄYTETÄÄN MYÖS NIMEÄ ANTIAGE AKUPUNKTIO

Useiden vuosien ajan Maria lähetti omalta vastaanotoltaan migreeni ja issias potilaita akupunktiohoitoon, kunnes päätti opetella alan itse. Kerran hän sattui kysymään kiinalaiselta akupunktio opettajaltaan, voiko kasvo akupunktiota tehdä erikseen. Opettaja näyttI miten ja tästä innostuneena Maria perehtyi lisää kiinalaiseen ja amerikkalaiseen anti age akupunktioon. Tulokset voi nähdä Marian kasvoilta. Akupunktio edistää ihon elastaani ja kollageenituotantoa ja elvyttää ihosolujen aineenvaihduntaa sekä verenkiertoa.Iho kiinteytyy, kirkastuu ja muuttuu tasaisemmaksi. 

Antiage akupunktiohoidot on hyvä aloittaa 5-10 kerran sarjalla siten, että käy hoidoissa kerran viikossa. Siitä eteenpäin yksi hoito kuukaudessa riittää. Kasvoakupunktio tulee aina yhdistää koko elimistöä käsittävään akupunktioon. Siihen pystyy ainoastaan perinteisen kiinalaisen lääketieteen osaaja. Kasvoakupunktio hoidot myös rentouttavat ja parantavat unen laatua. 

Maria on hoitanut akupunktion avulla vaihdevuosien oireista kärsiviä. Akupunktion avulla oireet pienenevät ja joissakin tapauksissa häviävät kokonaan. Käymällä säännöllisesti akupunktiohoidoissa saatat välttää kokonaan hormonikorvaushoidot. Akupunktion auttaa myös selittämättömään lapsettomuuteen. ”Mikään ei ole niin ihanaa kuin saada puhelu asiakkaalta, joka kertoo tulleensa vihdoinkin raskaaksi. Olen saanut paljon vauvoja aikaiseksi!” hihkaisee Maria.

ÄLÄ UNOHDA VITAMIINEJA

Säännöllisen treenin lisäksi Maria painottaa vitamiinien tärkeyttä osana jokapäiväistä hyvinvointia. Maria on syönyt Antioksidanttiklinikan lääkärin suosituksesta jo vuosia Life extension two per day vitamiineja, joita myy Mikonkadun Naturazone ja nettikaupat. Tämän lisäksi Marian päiväannokseen kuuluu omega kapselit, helokkiöljy, ubikoni, MSM puuterina aamun smoothieen sekoitettuna (kaikki eivät pidä puuterimaisen MSM:n mausta, mutta onneksi sitä saa myös kapseleina!) sekä glukosamiini. 

Maria ei omista ripsiväriä, ei meikkivoidetta eikä puuteria. Marian mielestä on tärkeää antaa ihon hengittää ja levätä meikeistä. Ripsiään Maria hoitaa Revitalash ripsiseerumilla, jonka avulla saa luonnollisen kauniit ja näyttävät ripset.

MARIAN AAMUSMOOTHIEN OHJE

1 kananmunan valkuainen

2 lehtikaalin lehteä

Puolikas avocado

1dl marjoja tai 2 vihreää omenaa ja sitruunan mehua

Mantelimaitoa maun mukaan

Ja sitten on vielä pakko mainita Marian suklaakakku, joka on kaupungin paras ja jonka reseptin eräs kuuluisa suomalainen kokki varasti. Mutta tämä vaatii jo oman tarinansa. Siitä sitten joskus myöhemmin lisää.

Mile-StyleComment