Christoffer Wahlberg luksusbrändien tarinankertoja

Unknown-8.jpeg

Tämä artikkeli pitää sisällään asiantuntijan mietteitä siitä miten luksusta luodaan ja mikä sen tulevaisuus on Suomessa.

Luksusta ei synny ilman tarinaa, vahvaa visiota, joka lähtee Christoffer Wahlbergin kynästä ja lukuisista, pienellä kaunolla täyttyneistä mustista muistivihoista, joka auttaa hänen asiakkaitaan nostamaan brändinsä arjen yläpuolelle.

Christoffer toimii perustamansa Hebla Consulting  yrityksen toimitusjohtajana ja luennoi, sekä konsultoi luksustuotteiden brändäämisestä ja tarinan kerronnan tärkeydestä.

Christoffer vietti ison osan lapsuudestaan sairaalassa. Silloin kirjat ja tarinat olivat ainoa tapa irtaantua sairaalasängystä, matkustaa ja kokea elämyksiä. Kun kirjojen tarinat kävivät liian tutuiksi keksi Christoffer omia tarinoita isänsä innoittamana. Noista sairaala ajoista asti Christoffer on ollut kiinnostunut tarinoiden kirjoittamisesta ja siitä kuinka ne vaikuttavat meihin. Oppiakseen aiheesta lisää Christoffer opiskeli kaupallisen tutkinnon ohella filosofiaa Helsingin yliopistossa, jossa hänellä oli mahdollisuus perehtyä syvemmin siihen miten miten ja miksi , asiat kuten tarinan kerronta, vaikuttavat meihin. 

Viisi vuotta sitten Christoffer sai pyynnön LVMH:lta tulla johtamaan Krug sampanjan myyntikoulutusta. LVMH on liikevaihdollaan mitattuna yksi maailman suurimmista muoti- ja luksusbrändien konserneista, joka koostuu noin 60 verraten itsenäisesti johdetusta tytäryrityksestä, joista mainittakoon Louis Vuitton, Cèline ja Christian Diorin, sekä Ranskan kuuluisimmat sampanjat, kuten Ruinart, Moet&Chandon, Veuve Clicquot, Dom Perignon ja Krug.  Viime vuonna LVMH:n liikevaihto oli 46,8 miljardia euroa. 

Yksi asia johti toiseen ja Christoffer oli nopeasti mukana ryhmässä, jonka tehtävänä on luoda tarinan kerronan ääriviivat koko konsernille. 

”Olen onnekas, koska minulle annettiin mahdollisuus yhdistää työssäni ne asiat, jotka ovat sydäntäni lähellä ja pääsin tekemään yhteistyötä sellaisten brändien kanssa, joilla on vahva ja pitkä tarina” kiteyttää Christoffer.

Christoffer ”keräilee” paljon eri asioita kuten kirjoituskoneita, kävelykeppejä, vanhoja kirjoja ja sytyttimiä. Keräileminen on enemmänkin täydellisen esineen etsimistä ja kun sellainen löytyy, lopettaa Christoffer kyseisen esineen keräilemisen. Kuvan kävelykeppiin loppui Christofferin uusien kävelykeppien keräys.

Christoffer ”keräilee” paljon eri asioita kuten kirjoituskoneita, kävelykeppejä, vanhoja kirjoja ja sytyttimiä. Keräileminen on enemmänkin täydellisen esineen etsimistä ja kun sellainen löytyy, lopettaa Christoffer kyseisen esineen keräilemisen. Kuvan kävelykeppiin loppui Christofferin uusien kävelykeppien keräys.

”Suomessa luksuksen myynnille ja luomiselle on yksi selkeä este. Suomalaiset haluavat harvemmin näyttää vaurautta. Se ei sovi meidän DNA:hamme, toteaa Christoffer ja jatkaa, ”maailmalla luksusbrändien ostajista 80% haluaa nimenomaan näyttää ja nostaa statustaan materialistisilla hankinnoillaan, kun taas 20% ostajista arvostaa enemmän laatua ja tarinaa, joka hankintaan liittyy.  Suomalaiset kuuluvat mielestäni useimmiten tuohon 20% ”.

”Itseasiassa tässä kohtaa täytyy myös todeta, että sana luksus on saturoitunut niin pahasti, ettei sitä tulla käyttämään enään pitkään”, jatkaa Christoffer. 

Edellä mainituista huolimatta, jotta me suomalaiset voisimme viedä ulkomaille omia ”luksustuotteitamme” tulee meidän tiedostaa luksuksen brändäämisen aakkoset sekä hyödyntää samoja menetelmiä, kuin kansainväliset, jo etablisoituneet, luksusbrändit. 

Miksi meidän tulisi olla kiinnostuneita luksuksen brändäämisestä?

”Ilman kasvua yrityksen tarina loppuu. Yrityksen liikevaihtoa voi kasvattaa rationaalisella tavalla, myymällä enemmän tuotteita ja leikkaamalla kuluja tai sitten nostamalla tuotteen hintaa, eli pidät samat volyymit, mutta myyt kalliimmalla. Ja tämä on nimenomaan luksusbrändien strategia, eli ei kasvateta volyymiä vaan nostetaan hintaa. Vai teetkö välimuodon? Johon moni päätyy. Siitä irtaantuminen vaatii sen, että hyödyntää luksuksen markkinoinnin ja myynnin strategiaa, ” kiteyttää Christoffer.

Kaikille niille luksusbrändeille, joille Christoffer työskentelee on yhteistä se, että niiden tarinaan liittyy henkilö, yrityksen perustaja, joka on lähtenyt luomaan jotain uutta.

”Ammattitaito on aidon luksuksen pohjana. Yrityksen perustaja on nähnyt ongelman ja luonut ongelman ratkaisemiseksi uuden tuotteen. Eli tarinaan liittyy vahvasti visio. Christian Dior palautti naisellisen siluetin toisen maailmansodan jälkeen, joka kulkee nimellä ”New Look”. Louis Vuitton mullisti matkalaukkujen suunnittelun, jonka ansiosta kevyempiä matkalaukkuja pystyi varastoimaan päällekkäin, sekä keksi kuuluisan monogrammin. Taitavan tarinan avulla tällaiset tuotteet pystytään nostamaan arjen yläpuolelle, luksukseksi joka puolestaan mahdollistaa sen, että tuotteen myyntihintaa pystytään nostamaan ”, toteaa Christoffer ja nostaa neljä sormea pystyyn.

Mikäli haluat nostaa tuotteen hintaa lue alla oleva lista ja mieti onko yrityksesi pohja kunnossa brändin kirkastamista varten:

Christofferin mantra luksuksen luomista varten

1.    Laatu, jonka tulee olla itsestäänselvyys.

2.    Estetiikka. Tuote esitellään kauniilla, houkuttelevalla tavalla

3.    Hinta. Tasaisesti nouseva hinta joka on korkeampi kuin tuotteen keskiarvohinta

4.    Tarina. Joka on yhtä kuin henkilö ja tarinaan liittyy aina visio.

Luksukseksi tähtäävän tuotteen tarinan tulee aiheuttaa ostajassa ”vau!” efekti, sillä pelkkä ”aah, mielenkiintoista” ei riitä, lisää Christoffer. 

”Luksus tuotteen brändäämisessa ei ole tärkeää ainoastaan se, että tuote on käytännöllinen ja täydellinen, tämä puoli suomalaisilla yrityksillä on yleensä hyvin hallussa ja se on itsestään selvyys, vaan brändiä pitää lähteä myös rakentamaan estetiikan, kauneuden sekä tunteidennäkökulmasta. Nämä asiat yhdessä luovat brändin”, jatkaa Christoffer.

”Luxusbrändin rakentaminen on hidasta ja kallista puuhaa. Se ei välttämättä tapahdu yhden sukupolven aikana, eikä yritys aina pysy sinä aikana yhden ja saman perheen omistuksessa. On hyvin yleistä, että perustaja tai hänen jälkeläisensä vaikuttavat taustalla ilman että operoivat enään itse yritystä ”. Näihin ajatuksiin ja neljän sormen mantraan päätämme haastattelun. Christoffer heittää tottuneesti repun olalleen ja suuntaa kohti moottoripyöräänsä.

Christofferin moottoripyörä on muokattu BMW R65 vuodelta 1978. Se löytyi Pariisista, jossa moottoripyörällä pääsee liikkumaan liikenteessä huomattavasti nopeammin, kuin Helsingissä, missä autojen välissä sukkulointi on kiellettyä, joka hieman harmittaa pyörän omistajaa. Christoffer tekee pieniä muutoksia moottoripyöräänsä jatkuvasti.

Christofferin moottoripyörä on muokattu BMW R65 vuodelta 1978. Se löytyi Pariisista, jossa moottoripyörällä pääsee liikkumaan liikenteessä huomattavasti nopeammin, kuin Helsingissä, missä autojen välissä sukkulointi on kiellettyä, joka hieman harmittaa pyörän omistajaa. Christoffer tekee pieniä muutoksia moottoripyöräänsä jatkuvasti.


Teksti Mila Pentti

Kuvat Riitta Sourander
Mile-Style