Meet the Stackelberg sisters Antonia (35), Catharina (48) and Helena (50)

5082uusi2.jpg

Sisarukset Santoshin ja Marketing Clinicin takana

Tämä on tarina kolmesta sisaruksesta, joista kaksi alkoi valmistamaan kashmirneuleita omiin tarpeisiinsa ja ystäviensä iloksi ja joista kolmas on mieluusti heidän puettavanaan. 

 Kaikki alkoi pienestä liikkeestä nimeltä Nomad, joka sijaitsi Ludviginkadulla. Tai no, jos mennään vielä enemmän ajassa taaksepäin, kaikki alkoi siitä kun nuorin siskoksista Antonia sai tarpeekseen Lontoon muotimaailmasta, jossa hän oli opiskellut ja työskennellyt muun muassa Temperley Londonille, sekä Burberrylle ja josta hän livahti vapaaehtoiseen luonnonsuojelutyöhön Seychelleille, jossa ajatus omasta pienestä liikkeestä Helsingissä kristalisoitui. Ja onni oli oma sisko, hengenheimolainen, jolle saattoi ehdottaa kaikenlaista, niin kuin nyt tätä liike ideaa. Puolen vuoden päästä ehdotuksesta Antonia ja Helena löysivät itsensä inspiraatio- ja ostosmatkalta Intiasta. Delhistä ja Mumbaista ostettiin antiikkikoruja, uniikki tekstiilejä, huiveja ja vaatteita sellaisilta suunnittelijoilta kuten Alecca Carrano. 

Nimeni on Santosh

Ystävällinen ja avulias taksikusi nimeltä Santosh odotti heitä joka aamu hotellin aulassa ja jo silloin siskokset päättivät, että jos he joskus perustavat oman vaatemerkin tulee sen nimeksi Santosh.

Nomad avasi ovensa Ludviginkadulla keväällä 2010. Moni muistaa liikkeen aidoista vihreistä amerikan armeijan ylijäämä parkatakeista, joita oli tuunattu lisäämällä niihin irrotettava turkisvuori ja huppu. Tuunatun armyparkan mukana tuli erillinen tikattu sisustakki. Parkat tulivat Tanskasta ja Nomadilla oli yksinoikeus niiden myyntiin Suomessa. 

Designed in Finland, made in Mongolia

Helenalla on yllään  Santoshin Holbox neule  tämän kevään mallistosta 380 eur ja unisex denim housut  Ullac  135 eur,  Liike.

Helenalla on yllään Santoshin Holbox neule tämän kevään mallistosta 380 eur ja unisex denim housut Ullac 135 eur, Liike.

Jo heti liikkeen alkuaikoina siskokset etsivät myyntiin väljiä kashmirneuleita, mutta oikeanlaisia ei tahtonut löytyä millään. Ensisijaisesti etsinnässä oli tarpeeksi iso ja lämmin kashmirkaulaliina jollaisen Helena lopulta teetätti itselleen, ja pienen erän liikkeeseen, eräässä tehtaassa Nepalissa, jonka omistajan nimi sattui myös olemaan Santosh. Kaulaliinat myytiin loppuun hetkessä ja tästä rohkaistuneena siskokset päättivät tilata samalta toimittajalta myös pienen erän kashmirneuleita, yhä edelleen lähinnä omaan ja ystäviensä tarpeisiin. 

Keväällä 2015 Nepaliin iski voimakas maanjäristys, joka lamaannutti maan ja sen infrastruktuurin. Myös tehdas, jossa Santosh neuleet valmistettiin tuhoutui täysin. Helena kertoi kuinka hienosti tehtaan omistajat pitivät työntekijöistään ja heidän perheistään huolta ja kuinka he rakensivat yhdessä uuden tehtaan, jonka toiminta jatkuu yhä. Santosh oli tehtaan kunnostuksen aikoihin jo siinä vaiheessa, että oli aika tehdä tuotannoliisesti tärkeitä päätöksiä. Tuotanto oli kasvanut pikku hiljaa ja siinä missä Nepalissa valmistettujen neuleiden laatu vaihteli, löysivät siskokset Mongoliasta huipputason teknistä osaamista. Mongoliassa koneet olivat eri tasoa, kuin Nepalissa ja näin neuleisiin saattoi suunnitella pieniä yksityiskohtia, joiden avulla pystyttiin luomaan brändille oma ilme. Kasmirneuleet ovat sen verran hintavia, että puhutaan aina klassikoista, jolloin pienet erittäin laadukkaat yksityiskohdat ovat tärkeässä roolissa. Tämä kaikki mahdollistui Mongoliassa.

Antonialla on yllään Santoshin pooloneule talvimallistosta ja Theoryn nilkkapituinen hame 169 eur,  Stockmann .

Antonialla on yllään Santoshin pooloneule talvimallistosta ja Theoryn nilkkapituinen hame 169 eur, Stockmann.

Mongolian vuohet kasvavat luonnossa, jonka ilmasto on ihanteellinen laadukkaan kashmirvillan tuottamiseen, sillä lämpötilan vaihtelut ovat suuret. Kuiva ilmasto ja talven -40 astetta sekä kesän +40 astetta takaavat sen, että villa on korkealaatuista. Nomadien vaimot hoitavat ja harjaavat vuohet. Tehdas ostaa heiltä villat, jonka jälkeen ne pestään ja kehrätään. Yhteen isoon väljään Santosh neuleeseen menee noin kuuden vuohen villat. Kashmirlanka kovettuu aina hieman kun sitä värjätään ja siksi siskokset suosivat tuotannossaan luonnonvärejä, jotka ovat valkoinen, beige, ruskea ja musta. Hyvä niin, sillä suomalaiset suosivat juuri näitä värejä. Ruotsalaiset ostavat vaatteita suomalaisia enemmän ja ovat myös rohkeampia värivalinnoissaan, joten ruotsalaisia asiakkaita silmälläpitäen mallistoon on myös lisätty kirkkaampia värejä. 

 ”Meille on erittäin tärkeää, että tiedämme mistä villat tulevat ja, että tuotannossa on mahdollisimman vähän välikäsiä”, toteaa Antonia ”ja yksityiskohdat ovat tärkeitä!” lisää Helena. Kun on kyse kashmirneuleista niin yksi mallisto vuodessa riittää. Tänä keväänä siskokset ovat tuoneet markkinoille ensimmäistä kertaa pienen pre kevät malliston.

Some näkyvyys auttoi saamaan asiakkaita Kiinasta asti

”Ensimmäinen hittituotteemme oli Milan neule”, muistelevat siskokset. ”Business nainen ja somevaikuttaja Olivia Palermo, jolla on tällä hetkellä instagramissa 5,9 miljoonaa seuraajaa, oli tulossa Tukholmaan työmatkalle ja siskosten ystävätär mietti ääneen mitä antaa Olivialle liikelahjaksi. Lahjan tuli erottua joukosta laadullaan, sillä kaikki kynnelle kykenevät yritykset piirittivät ja antoivat lahjoja tälle erittäin tärkeälle somevaikuttajalle. Ystävättären avustuksella Olivialla oli lähtiessään mukana myös juuri tehtaalta saapunut Milan neule, johon hän ihastui niin, että kuvautti sen instagramiin useampaan otteeseen. Myös paparazzit New Yorkissa ikuistivat Olivian yllään Milan neule ja kuvat levisivät kulovalkean tavoin, jonka seurauksena Antonia ja Helena saivat yhteydenottoja Australiasta ja Kiinasta asti.

”Bloggaajille lähetetyt tuotteet ovat erittäin tärkeä osa meidän markkinointiamme. Ja koska Santosh ei maksa yhteistyöstä bloggaajat käyttävät ja kuvauttavat tuotteita, vain ja ainoastaan jos he pitävät niistä, jolloin saamme parasta mahdollista näkyvyyttä”, toteaa Antonia.

 Sisarusten hyvä ystävä huippumalli Caroline Winberg oli myös mallina Santosh kuvastossa pari vuotta sitten ja näin kuuluisan mallin myötä mallisto sai paljon uusia seuraajia ja näkyvyyttä.

Santoshilla on showroom ja kauppa Tukholmassa sekä Helsingissä

Nuorin siskoksista Antonia pyörittää arkea pienten lasten kanssa Tukholmassa jossa Santoshilla on showroom ja kauppa Östermalmin Dusty Decossa, joka on toistaiseksi Antonian perhekiireiden takia auki sopimuksen mukaan. Helena, vanhin sisaruksista , joka myös työskentelee sisustussuunnittelijana Helsingissä, on avannut työhuoneensa yhteyteen Santoshin showroomin ja kaupan niihin tiloihin Korkeavuorenkadulle, jossa Nomad kauppakin ehti toimia hetken. Helena on aina paikalla keskiviikkoisin ja torstaisin Santoshin merkeissä. Siskokset kokeilivat, josko kasmirneuleiden myynti olisi toiminut pelkästään netti kaupan välityksellä, mutta tulivat siihen tulokseen, että on hyvä olla paikka, jossa neuleet ovat näytillä ja jossa niitä voi myös sovittaa ja ostaa.

Juuri valmistunut keittiö, jonka Helena on suunnitellut siskolleen Catharinalle ja hänen perheelleen.

Juuri valmistunut keittiö, jonka Helena on suunnitellut siskolleen Catharinalle ja hänen perheelleen.

Vanhempien seesteinen makuuhuone

Vanhempien seesteinen makuuhuone

Helenan herkkä ja naisellinen kädenjälki näkyy myös kynttilänjaloissa ja kukka-asetelmassa.

Helenan herkkä ja naisellinen kädenjälki näkyy myös kynttilänjaloissa ja kukka-asetelmassa.

Olohuoneen sohvan yläpuolelle on vielä taulu hakusessa

Olohuoneen sohvan yläpuolelle on vielä taulu hakusessa

Marketing Clinic

Siskoksista keskimmäinen Catharina Stackelberg-Hammarén on Marketing Clinicin perustaja ja toimitusjohtaja, tämän lisäksi hän istuu useamman yrityksen hallituksessa, joista mainittakoon Marimekko ja Alma Media. Työn ulkopuolella löydät Catharinan mitä todennäköisemmin urheilemasta. On nautinnollista katsoa vierestä kuinka Antonia ja Helena pitävät Catharinan tyylistä huolen ja kuinka Catharina heittäytyy täysin siskostensa stailattavaksi. Siskoenergiaa kauneimmillaan. Stailaus ja tyylikonsultointi ylettyy myös Catharinan perheen kodin suunnitteluun ja sisustukseen, jonka Helena on juuri äskettäin saanut valmiiksi ja jossa järjestimme kuvaukset. Kysyin saavatko Helena ja Antonia puolestaan yrityskonsultointia Catharinalta, johon he naurahtivat, että sisko pyörittelee hieman suurempia kuvioita, mutta toki apua saa jos sitä tarvitaan.

Catharinalla on yllään  Santoshin Graz neule  360 eur ja  Anna Ruohosen  tyköistuvat villakangashousut 510 eur.

Catharinalla on yllään Santoshin Graz neule 360 eur ja Anna Ruohosen tyköistuvat villakangashousut 510 eur.

No, mitä ne isommat kuviot sitten ovat? Marketing Clinic tukee yrityksiä kaupallisten strategioiden rakentamisessa, asiakasymmärryksen luomisessa ja markkinoinnissa nopeasti muuttuvassa maailmassa. Marketing Clinic auttaa erityisesti Pohjoismaisia yrityksiä kansainvälistymään Suomesta käsin. ”Meille on elintärkeää, että kansainvälisille markkinoille pyrkivillä yrityksillä on käytössään maailmanluokan kaupallinen osaaminen sekä siihen tarvittavat työkalut”, kiteyttää Catharina.

 ”Marketing Clinicillä perusajatuksena on, että kaiken ytimessä on houkutteleva brändi – sellainen, joka puhuttelee asiakkaita, erottautuu kilpailijoista ja tarjoaa mahdollisuuden tulevaisuuden kasvulle”.

Yrityksen tarina on tärkeä osa markkinointia

Tänä päivänä markkinoinnin tulee olla reaaliaikaista, yksilöityä ja vuorovaikutuksellista.  Sosiaalisessa mediassa tulee erottua joukosta, mutta kaiken a ja o on laadukas sisältö, jonka pääsanoman tulee lähteä yrityksen strategiasta. Perinteiset mainos- ja viestintätoimistot eivät vielä taivu tarpeeksi joustavasti reaaliaikaiseen mainontaan ja siksi Marketing Clinicin kaltaisia, strategista, viestinnällistä ja markkinoinnin osaamista yhdistäviä yrityksiä tarvitaan. Nykyään puhutaan paljon yrityksen tarinan tärkeydestä, jonka rakentamisessa tulee olla pitkäjänteisyyttä ja selkeä suunta. Työntekijöitäkin on helpompi motivoida kun yrityksen päämäärä on selkeä ja sillä on tekijöilleen erityinen merkitys.

”Hyvä tuote helpottaa markkinointia ja sen suunnittelua, mutta yritysten ei tulisi koskaan keskittyä pelkästään tuotesuunnitteluun. Markkinointi on tärkeässä roolissa. Vain hyvällä markkinointisuunnitelmalla asiakas saadaan tietoiseksi tuotteen tarjoamasta arvosta”, toteaa Catharina ja jatkaa ”eivätkä ruotsalaiset ole parempia kuin suomalaiset, he vain jakavat tietoa meitä tehokkaammin! Meidän suomalaisten tulee tukea toinen toisiamme, jakaa tietoa ja sen avulla meidän on mahdollisuus pärjätä maailmalla aivan yhtä hyvin kuin ruotsalaisetkin” !

 ”Tärkeää myös olisi pitää ydin osaaminen pienessä ryhmässä, jotta strategia jalkautuisi oikein”, ja tästä päästään asiaan, joka on myös Catharinan sydäntä lähellä, yritysten johtajat, nuo yksinäiset sudet. Johtajat ovat usein yksinäisiä vailla minkäänlaista tukiverkostoa. Catharina järjestää erityisiä workshopeja, joissa he voivat tavata toisiaan, tutustua lähemmin ja vaihtaa ideoita. Haastattelun jälkeen Catharina suuntasi tällaiselle workshopille Ranskan Alpeille. Yritysjohtajien sparraamisen lisäksi Catharina on taitava yhdistämään eri alojen vaikuttajia. Hän järjestää tätä silmälläpitäen kerran vuodessa illalliset, jonne kutsu on suuri kunnia.

Helenanalla, joka istuu keskellä, on yllään musta Milan neule, joka oli Santoshin ensimmäinen hittituote.

Helenanalla, joka istuu keskellä, on yllään musta Milan neule, joka oli Santoshin ensimmäinen hittituote.

Tämän sohvasessiomme jälkeen Catharina huomasi , että kolmivärinen neule, jonka siskokset olivat pukeneet hänen ylleen kuvauksia varten oli mieluisa ja niinpä hän jätti sen päälleen, todeten, että tämä taisi olla tässä ja suuntasi Church’s nilkkurinsa ulko ovea kohti suuntana toimisto.

Antonia oli jättänyt meidät jo aikaa sitten, koska sisarusten äiti, joka toimi kuvausten ajan Antonian pikkuisten lastenvahtina, kyseenalaisti omat lastenhoitotaitonsa. Niinhän ne äidit aina! Vaikka priimaa pukkaa!

 

Ihanat siskokset!

Teksti Mila Pentti

Meikki ja hiukset Leena Waggoner

Kuvat Sakari Majantie

Mile-Style