MEET JANINA FRY, 44

Janina aloitti mallinuransa missikisojen kautta, mikä oli silloin aikoinaan melkein ainoa reitti päästä alalle. Janina päätti osallistua Suomi Neito -kisaan kesätöiden ohella ja eteni, kaikkien yllätykseksi, Miss Maailma -kisoihin asti. Miss Maailma finaali pidettiin Etelä-Afrikassa, jonne Janina lähti 19-vuotiaana. Matkaan Janina lähti yksin. Se oli hänen ensimmäinen yksin tehty matka ulkomaille. Kisoissa Janina sijoittui kuudenneksi.  

Miss Suomi kisoissa Janina ei sijoittunut ollenkaan ja kuuli jälkeenpäin syyn itse Eino Makuselta; Janinan suomenkieli oli kuulemma ollut liian huono.

”Nykyään kaikki on toisin” toteaa Janina. Lapset, jotka nauttivat esiintymisestä saavat intohimolleen tukea esimerkiksi Step Upin kaltaisten koulujen kautta, joIssa voi harrastaa näyttelemistä, tanssia ja laulua saman katon alla. ”Mutta silloin aikoinaan kun lähdin Porvoosta, vaihtoehdot olivat vähissä ja tulin niin sanotusti puskasta suoraan esiintymislavalle!".

”Mallin töitä tehdessä minulla oli aina trauma hieman pömpöttävästä vatsastani ja kurvikkaista muodoistani. Siinä missä muilla oli vain vatsan kohdalla kuoppa, jouduin itse olemaan todella tarkka ruokavalioni kanssa. Kävin säännöllisesti salilla ja noudatin terveellistä ruokavaliota. Silloin ennen, kun kuvia ei vielä photoshopattu, lopullinen kuva näytti samalta kuin alkuperäinen versio! Nykyään suhtautuminen kehooni on täysin muuttunut. Molempien vanhempien menetys lyhyen ajan sisällä on tuonut elämääni uuden arvomaailman. Nautin ja olen kiitollinen joka päivä siitä, että kehoni on vahva ja se toimii ja liikkuu haluamallani tavalla. Minulla on sellainen tunne, että pystyn se tukenani mihin vain! Strong is the new skinny!” huudahtaa Janina.

Janina muistetaan ennen kaikkea alusvaatemallina, vaikka mallintöitä on tullut tehtyä laidasta laitaan. Maineen luonnollisena jatkeena Janina perusti oman, nimeään kantavan alusvaatemalliston vuonna 1999, jota myytiin ensin pienissä liikkeissä ja lopulta myös Citymarketeissa. ”Opin tuona aikana paljon, eikä se aika siis mennyt hukkaan, mutta tein myös useimmat aloittelijan virheet” toteaa Janina. ”Malliston laatu alkoi laskea, enkä keksinyt lopulta muuta keinoa kuin ajaa koko mallisto alas”. Mallisto lopetettiin vuonna 2005.

Kahden vuoden suvantovaiheen jälkeen, joka meni perhettä perustaessa, Janinaa lähestyttiin jälleen kerran; nyt vaatemalliston tiimoilta. Valmiin konseptin tarjosi agentti, jolla oli takanaan vahva know-how tuotteiden hintatasoista, laadusta ja siitä kuinka laatuun sekä suuriin volyymeihin päästään. Myyntikanavatkin olivat jo valmiina.  Janinalla ei ollut aikaisempaa kokemusta vaatemalliston suunnittelusta, mutta hän otti haasteen vastaan ja viime vuonna vietettiin Janina F malliston 10-vuotisjuhlia.

Janina suunnittelee tiiminsä kanssa yhdeksän capsule mallistoa vuodessa. ”Ideoimme mallistojen teemat ja konseptit yhdessä, jonka pohjalta suunnittelemme kohderyhmälle sopivat kokonaisuudet”, täsmentää Janina.

Tosin osa malleista on jo hyväksi todettuja klassikoita, jotka pidetään mallistossa vuodesta toiseen. ”Vuosien aikana suunnittelijatiimimme on hitsautunut tiiviisti yhteen. Yksi suunnittelun tärkeimmistä vaiheista on protojen sovittaminen. Sovitamme kaikki tuotteet monella erityyppisellä vartalolla, jotta lopullinen tuote istuisi mahdollisimman monelle. Haluan, että meidän medium on oikeasti medium, ja että vaate istuu suomalaiselle naiselle, antaa armoa siinä kohtaa missä sen kuuluukin ja istuu kauniisti ja sopusuhtaisesti vartalonmuodosta riippumatta!”

Janina F -mallisto on kohdistettu naiselle, joka arjen kiireiden keskellä haluaa näyttää hyvältä vaatteissa, jotka eivät maksa liikaa ja jotka ovat helppohoitoisia (kaikki malliston vaatteet kestävät konepesua, eivätkä rypisty helposti) ja soveltuvat eri tilaisuuksiin. 

”Suunnittelemme ja painatamme omat printit. Kangasehdotukset tulevat suoraan tehtaalta ja niiden valinnan määrittelee hinta-laatusuhde sekä volyymi, eli minun ei tarvitse juosta messuilla, mikä helpottaa ja nopeuttaa prosessia”.

Janina F -mallistossa on ollut myös aika ajoin asusteita, kuten laukkuja. Tällä hetkellä mallistosta löytyy vaatteiden lisäksi kenkiä. Päällystakkeja mallistossa ei ole ollenkaan.

Janina on perustanut oman nettikaupan niille mallistonsa tuotteille, joita hän pitää nettikaupalle sopivina, joten kaikkia malliston tuotteita ei sieltä löydy. 

Janinan tulevaisuuden suunnitelmiin (lue: unelmiin) kuuluu myös kaiken tämän kokemuksen ja tiedon pohjalta luotava, kestävään kehitykseen pohjaava,  kansainvälisille markkinoille suunnattu kohtuuhintainen naistenmallisto, jonka corena ja kohderyhmänä olisivat eri vartalotyyppiset naiset. Se olisikin hieman uudenlaista ja tervetullutta suomimuotiajattelua! 

Se tosin vaatii vielä hiomista. Mutta alkio on jo olemassa ja hyvä sellainen!

 

 

 

 

 

Mile-StyleComment