MEET ANITTA TÖRNE, 50

Turkulainen Anitta lähti maailmalle 18-vuotiaana, Interrail-passin turvin, silloisen poikaystävänsä kanssa ja päätyi mallitoimistoon Lontooseen, josta alkoi mallinura joka kesti yhteensä 13 vuotta. Suomessa Anitta ehti käydä enää vain kesäisin.

80-luvun vartaloihanne oli sporttinen, jonka muottiin Anitta sopi hyvin.

Tämän lisäksi Anittalla oli naiselliset muodot ja terveet elämäntavat, joiden ansiosta hän pääsi tekemään paljon alusvaate- ja uimapukukuvauksia joista maksettiin paljon paremmin kuin tavallisista muotikuvista. New Yorkissa talven kuvausmatkat kohdistuivat Karibiansaarille, kun taas Euroopasta lähdettiin Intian valtamerelle. Anittan kuvakätköistä löytyykin paljon kuvia, joiden taustana ovat turkoosi meri ja hiekkaranta.

”Siihen aikaan malleista pidettiin hyvää huolta. Lensimme businessluokassa ja söimme aina hyvissä ravintoloissa, joten terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion noudattaminen oli helppoa”.

Nyt jälkeenpäin kun Anitta miettii omaa uraansa mallina ja sitä, mitä mallina oleminen on tänä päivänä toteaa hän seuraavaa: ”silloin ennen mallintyö oli vähän noloa, ei sitä ensimmäisenä rynnänyt kertomaan ventovieraalle, että tekee työkseen mallintöitä. Mutta meitä malleja oli silloin vähemmän, töitä riitti ja sillä tuli taloudellisesti hyvin toimeen, toisin kuin tänä päivänä. Harva malliksi pyrkivä pystyy elättämään itsensä tällä työllä, koko ammatti on pirstaloitunut somen tulon jälkeen.”.

Vietettyään ensimmäisen, hieman takkuilevan mallisyksynsä Lontoossa Anitta päätti siirtyä kevääksi Pariisiin, jossa häneen ihastui Ranskan Elle-lehden buukkaaja. Hetkeä myöhemmin Anitta löysi itsensä Seychellien saarelta neljä viikkoa kestäneeltä kuvausmatkalta. Ranskassa otettujen, hyvien kuvien turvin Anitta päätti vielä kokeilla onneaan New Yorkissa, jossa ura lopulta lähti lentoon. Seuraavat 12 vuotta Anitta lensi Lontoon ja New Yorkin väliä. Perusleipä tuli katalogikuvauksista sellaisille tavarataloille kuten Bloomingdales, Macy´s ja Saks Fifth Avenue. Anitta työskenteli myös useamman vuoden ajan Donna Karanin vartalomallina. Vanhasta kansiosta löytyy myös kuvia Gapin ja Absolut Vodkan mainoskampanjoista. Osa kuvista tulee Anittallekkin yllätyksenä ”Ai tällaistakin tuli tehtyä”! Kätköistä löytyy myös Interview-lehti, jonka upeat taidekuvat Anittan ja Christy Turlingtonin kanssa on ottanut, sittemmin Hollywoodilaistunut, valokuvaaja Matthew Rolston ja artikkelin on kirjoittanut Salvador Dali.

Valokuvaajat joiden kanssa Anitta työskenteli ja jotka ovat jääneet erityisesti mieleen ovat Robert Erdman, joka kuvasi muun muassa Glamour lehden kannen, Walter Chin, joka kuvasi paljon Elle-lehdelle ja sitten tietenkin Richard Avedon ja Patrick Demarchelier, joita ei tuona aikakautena mallintöitä tehneenä voi sivuuttaa. Richard Avedon oli sellainen legenda, että jo pelkkä kutsu hänen studioonsa oli suuri kunnia. Anitta kuvailee Avedonia ihanaksi ukkeliksi joka oli täynnä energiaa ja intohimoa työtään kohtaan. Patrick Demarcheliestä Anitta ei puolestaan löydä mitään kaunista sanottavaa, vaikkakin oppi mallinuransa aikana tulemaan toimeen hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa.

”Mallin työssä kaikki on ajoituksesta kiinni. Sinua onnistaa jos satut itsesi näköisenä istumaan silloiseen vartalo- ja naisihanteeseen. En kokenut koskaan olevani kaunis, olin erilainen kuin muut, mutta satuin olemaan sporttinen, juuri oikealla, hieman naisellisella tavalla, silloin kun luomu oli vielä valttia, ennen suurta tissikautta!”

30 vuotta täytettyään Anitta lopetti mallintyöt ja meni töihin muoti- ja mainosvalokuvaajien agenttuuriin Lontoossa, jossa näin jälkeen päin muistellen, paineet olivat valtavat ja stressitaso aina huipussaan. Oppivuodet olivat kovat, mutta niiden ansiosta Anitta perusti suomeen muutettuaan Kuvaamon, jossa hän on toiminut printti- ja videomainonnan tuottajana jo yli 15 vuotta.

www.kuvaamo.com

Perhe kasvoi melko pian Suomeen muuton jälkeen valokuvaaja aviomiehen Tim Maherin lisäksi kahdella lapsella.

Tänä päivänä harva tietää, vielä lähes mallimitoissa olevan, aina meikittömän ja väljiin farkkuihin pukeutuvan, Anittan upeasta mallitaustasta. Joskin vanhempien mallien uusi tuleminen, jolla pyritään miellyttämään vanhenevan ostovoimaisen ikäpolven tarpeita, on pistänyt Anittankin miettimään pitäisikö taas ryhtyä tekemään mallintöitä. Kutkuttava ajatus, josta nappasimme heti kiinni ja pyysimme Anittaa malliksemme!

Mile-Style